Reactie OPEC- akkoord blijft uit
Koers van de Amerikaanse dollar zit weer in de lift
GENEVE — De oliemarkt heeft geen reactie te zien gegeven op de jongste afspraken van de OPEC. Na twee weken vergaderen bereikten de lidstaten van deze organisatie in Geneve overeenstemming over een verlenging van de produktiebeperking. Zij slaagden er evenwei niet in de prijzen op een hoger niveau te brengen. In december zal een nieuw gevecht losbranden over de te volgen strategie en de daarbij behorende quota.
Begin augustus besloten de ministers van de dertien OPEC-landen hun gezamenlijke afzet tijdens de maanden september en oktober in te krimpen tot zo'n 16,8 miljoen vaten per dag. Direct na de afkondiging van dat akkoord gingen de noteringen op de spotmarkt in korte tijd enkele dollars omhoog. De laatste weken is er sprake van een zekere stabilisatie rond de 14 a 15 dollar per barrel (159 liter), waarschijnlijk mede dankzij de discipline binnen het kartel. De onderlinge afspraken worden ditmaal namelijk vrij goed nageleefd.
Tot het eind van het jaar blijft het produktieplafond van kracht, zij het met een kleine versoepeling. Diverse landen krijgen een iets groter quotum, zodat het totale aanbod de komende weken circa 17 miljoen vaten bedraagt. De verwachting dat dit resultaat van het OPEC-beraad aanleiding zou vormen tot een prijsstijging bleek ongegrond. Van een reactie viel niets te bespeuren. Noordzeeolie „Brent" kost nog altijd ruim 14 dollar en de Amerikaanse olie „West Texas Intermediate" schommelt rond de 15 dollar. Strijdbijl
Na moeizaam overleg hebben de OPEC-landen de strijdbijl voor even begraven. Vanaf 11 december, als de volgende conferentie begint, zullen de fundamentele meningsverschillen echter weer in alle scherpte of) de onderhandelingstafel liggen. Sommige lidstaten zijn best bereid hun kraan verder dicht te draaien om op die manier op korte termijn de prijzen de hoogte in te jagen.
Andere houden de lange termijn in het oog. Zij bepleiten handhaving van een aanzienlijk aandeel van de OPEC in de totale wereldproduktie. Bij een dergelijke politiek wordt de markt tijdelijk overspoeld met goedkopere olie. Er vallen dan concurrenten af, omdat in die situatie de exploitatie van velden met een hoge kostprijs niet langer rendabel is. Zo ontstaat de basis voor een nieuwe schaarste. De industrielanden geraken in een weer meer afhankelijke positie van de OPEC en die organisatie kan haar verloren macht heroveren.
Bemoedigend
Van de oliemarkt naar de aandelenhandel. Het beeld op de Amsterdamse beurs gaf vorige week aanvankelijk geen reden tot vreugde. De algemene index zakte donderdag door de grens van 270. Het gemiddelde van de koersen lag daarmee ruim 10 procent beneden het hoogste peil van dit jaar (301,0 op 5 september) en slechts 3,5 procent boven de beginstand van 1986 (260,5).
Vrijdag trad een bemoedigend herstel in en klom de index met bijna drie punten tot 272,2. Gisteren werd door het CBS 273,2 gemeten. Er bestaat derhalve hoop op een definitieve omslag van het zwakke sentiment van de laatste tijd. Daarbij mogen we bedenken dat een positief onthaal door de handel van de „Big Bang" in Londen ook voor Amsterdam vruchten kan afwerpen.
De sector van de obligaties vertoonde in de achterliggende Week een vrij forse daling van de koersen. De overtuiging dat de rente voorlopig niet verlaagd zal worden speelde een doorslaggevende rol. Het effectieve rendement op staatsleningen bedroeg afgelopen vrijdag 6,14 procent, tegen 6,07 procent een week eerder.
Opmars
De dollar is, na de geleidelijke teruggang in de voorbije periode, bezig aan een duidelijke opmars. Vrijdag vond de fixing plaats op ƒ 2.2875, ruim drie cent hoger dan donderdag en meer dan zes cent boven het dieptepunt van ƒ 2,2255 op 17 oktober. Gisteren boekte de Amerikaanse munt met" ƒ 2,3055 opnieuw enige winst. In Frankfort beweegt de koers zich weer boven de DM 2.
Volgens Pöhl, president van de West-Duitse centrale bank, is de dollar thans ver genoeg gezakt en 9 zou een aanhoudende daling een gevaar vormen voor de economische groei in vooral de Verenigde Staten. Die uitspraak geeft een steuntje in de rug, maar wat ze waard is valt moeilijk te zeggen. Enkele maanden geleden, toen de dollar nog aanmerkelijk duurder was, verkondigde Pöhl immers al hetzelfde standpunt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's