Import gouden munten uit Z-Afrika verboden
EG staat ook investeren niet meer toe
LUXEMBURG — Gouden munten uit Zuid-Afrika mogen niet meer in de EG geïmporteerd worden en Europeanen mogen geen nieuwe investeringen in Zuid-Afrika doen. Voor die twee maatregelen, waartoe al op 6 september was besloten, hebben de EG-ministers van buitenlandse zaken gisteren in Luxemburg eindelijk definitieve regelingen getroffen. Voor de importstop op de munten (Krugerrands) komt een Europese verrdening. Uitgezonderd worden gouden munten die voor 1961 geslagen zijn. Daarop komt nog de beeldenaar voor van Koningin Elizabeth van Engeland, omdat Zuid-Afrika toen nog tot het Gemenebest behoorde.
De importstop geldt ook niet voor gouden munten die onder een reeds afgesloten leveringscontract vallen, en voor munten die onderweg zijn naar Europa. In munten die al in de EG aanwezig zijn mag normaal gehandeld worden. Het investeringsverbod valt niet onder de Europese wetgeving.
Dat is intergouvernementeel overeengekomen „door de ministers in het kader van de Raad bijeen", zoals de geijkte formule daarvoor luidt.
Het gevolg van de intergouvernementele overeenkomst is dat de EG-lidstaten nu elk voor zich moeten gaan regelen dat nieuwe investeringen in Zuid-Afrika onmogelijk worden.
Filialen
Natuurlijke, zowel als rechtspersoen in Europa zullen geen nieuwe inesteringen in Zuid-Afrika meer moen doen. Dat betekent onder meer at het oprichten van nieuwe filialen, f het uitbreiden van reeds bestaande, erboden is. Niet alleen nieuwe inves'ringen vallen onder het verbod, iaar ook leningen aan bedrijven in at land, die langer dan vijf jaar loen. Investeringen die dienen om een estaande economische activiteit in ,uid-Afrika te handhaven blijven jegestaan. Van het verbod kan afgereken worden als het gaat om investeringen in onderwijs, voor de gezondheid, en in de sociale sector.
Toezicht
De EG-lidstaten, zo is afgesproken, zullen elkaar, en de EG-commissie in Brussel, op de hoogte houden van de nationale maatregelen die ze treffen om het investeringsverbod te regelen. „Zo is er toch nog een soort van communautair toezicht", zo zei een hoge ambtenaar in Luxemburg. Denemarken heeft nog een verklaring afgelegd, waarin het oproept om „niet in gaten te springen", die nu in Zuid-Afrika ontstaan. Denemarken wil niet dat bijvoorbeeld Europeanen dat deel van het luchtverkeer overnemen dat „vrij" komt nu de Verenigde Staten alle luchtverkeer met Zuid-Afrika hebben stilgelegd.
Op 16 september waren de ministers ook een importverbod op Zuidafrikaans ijzer en staal overeengekomen. Die stop is inmiddels via bepalingen van het Europese Kolen- en Staalverdrag geregeld. Tot een importverbod van Zuidafrikaansé kolen is het ook deze keer niet gekomen.
Minister Van den Broek heeft het onderwerp opnieuw aan de orde gesteld, en hij sprak de stellige verwachting uit dat het Britse voorzitterschap daar in een volgende bijeenkomst op terugkomt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's