"Kraanbaan Rijssen moet afgebroken"
Bezwaren tegen overlast
RIJSSEN — Het ziet er naar uit dat de directie van het constructiebedrijf E. J. Schooten en Zn. in Rijssen, hun pasgebouwde kraanbaan weer moet afbreken. De gemeenteraad van Rijssen is dit van mening, omdat Schooten niet alleen de kraanbaan clandestien heeft gebouwd, maar ook omdat een aantal bewoners aan de Welleweg, waar de 40 meter lange kraanbaan direct achter de woningen loopt, bezwaar heeft aangetekend tegen de overlast van het voertuig.
Unaniem was de raad van mening dat Schooten fout heeft gehandeld en daarvoor nu moet boeten. In ieder geval is al bereikt dat het voorbereidingsbesluit (dat de raad nam op 24 februari van dit jaar) weer wordt ingetrokken. Ook zal de bouwvergunning die achteraf werd aangevraagd worden geweigerd, zo besloot de Rijssense raad maandagmiddag.
Het SGP-raadslid H. Willems vond het een spijtige zaak dat beide partijen niet tot elkaar konden worden gebracht, ondanks alle mogelijke pogingen die in het werk werden gesteld.
Desalniettemin schaarde hij zich achter het advies van de commissie
die een hoorzitting heeft gehouden, waarna de commissie adviseerde
de bezwaarschriften van de bewoners gegrond te verklaren, en het hierop volgende bezwaarschrift van de directie van Schooten ongegrond te verklaren.
Overlast
De bewoners zijn van mening dat de geluidsoverlast te veel is, de vrijheid achter hun woningen verloren gaat, de woningen in waarde verminderen en de verkeersveiligheid wordt verminderd door toeneming van het vrachtverkeer.
De directie van Schooten gaat uit van bedrijfstechnische bezwaren als
ze de kraan niet kunnen gebruiken.
Hoewel in het voorbereidingsbesluit van de raad duidelijk gesproken werd van een baan van 20 meter, bouwde Schooten toch een kraanbaan van 40 meter. Het bedrijf liet namens de advocaat weten dat een kraan van 20 meter niet functioneel is voor hen en de bezwaren van de omwonenden niet gericht zijn op de beperkte lengte, maar op de kraan zelf.
Procedure
Op de vraag van de socialist H. W. Jansen hoelang de procedure kan lopen alvorens maatregelen worden getroffen, antwoordde voorzitter G. J. Smit dit niet te kunnen vertellen. „Het is niet aan ons uit te maken hoe lang dit duurt, zeker niet als we praten over de wet ruimtelijke ordening hetgeen hier aan de orde is."
„Dat neemt niet weg dat u iets doen kunt aan het feit dat clandestien is gebouwd. Door een te nemen maatregel zijn de bewoners wel de overlast kwijt", repliceerde het CDA-raadslid A. F. M. Paauwe.
De RPF-er H. J. Baan vond het maar een vreemde zaak dat Schooten
destijds rustig door kon gaan met de bouw van de kraanbaan. „Men heeft hier de kool en de geit willen sparen, waartegen wij gewaarschuwd hebben. Wij betreuren het dat men niet heeft geluisterd, zodat een en ander had kunnen worden voorkomen", aldus Baan.
„De kraanbaan is clandestien gebouwd, zonder vergunning, en daar
gaan we maatregelen tegen nemen", was het laatste wat voorzitter Smit de raad meedeelde.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 november 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 november 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's