Discussie rond sociaal werk in Apeldoorn
APELDOORN - De gemeenteraad van Apeldoorn heeft gisteravond de gemeentebegroting 1987 vastgesteld. Vooral de dekking van het tekort voor het sociaal-cultureel werk leverde veel discussie op. Het totale tekort van bijna twee miljoen gulden zal uit de saldireserves worden gehaald,
Voor 1987 moet er op sociaal-cultureel werk in Apeldoorn voor ongeveer 700.000 gulden worden gekort. Het college wil deze korting ten laste brengen van de post voor tegenvallers van 1,2 miljoen. PvdA-fractievoorzitter W. Rous zei dat zijn fractie de bezuinigingen wil verdelen en niet te veel wil toespitsen op het sociaal-cultureel werk. Vooralsnog lijkt de buffer van 1,2 miljoen voldoende om onverwachte tegenvallers het hoofd te kunnen bieden. Het CDA vond dat er wel een afweging moet plaatsvinden met andere tegenvallers. „Het kan zijn dat wij dik te kort komen aan deze reserve en noodgedwongen moeten afwegen. Of overweegt u in dit geval een nieuwe bezuinigingsronde, dan wel hebt u andere voornemens?"
Automatisch
D66 vroeg zich af of de post voor tegenvallers wel voldoende zou zijn, te meer omdat deze post vorig jaar nog 2,8 miljoen bedroeg. Mevrouw Mulderij merkte op dat bezuinigingen niet automatisch worden doorberekend aan de betrokkenen, maar dat er niet veel ruimte is om iets voor rekening van de gemeente te nemen.
Wethouder Porringa (PvdA) stelde bij de beantwoording dat een bezuiniging van de rijksoverheid naar de gemeenten niet gelijktijdig een bezuiniging naar de instellingen inhoudt. Mevrouw Plessius (WD) wilde, evenals het CDA, het sociaal-cultureel werk niet in de eerste plaats op de post van 1,2 miljoen laten drukken.
Ogb
Wat de onroerend-goedbelasting betreft vond de CDA dat het tarief voor eigenaren en gebruikers te ver uit elkaar ligt.
De SGP vroeg het college naar de hogere opbrengst van de ogb van zes ton.
Bij de beantwoording stelde Porringa dat de ogb niet verhoogd wordt voor de burgers, maar dat het totaal groter is door de toename van bedrijven en huizen in Apeldoorn. Hij stelde verder dat de begrotingspositie van Apeldoorn zich structureel verbetert. De RPF/GPV-fractie had hierover de opmerking gemaakt dat een blijvend ombuigingsproces noodzakelijk is. De SGP stelde ook dat een incidentele, niet-sluitende begroting uizondering behoort te zijn. De SGP vond het bovendien onjuist dat meevallers tot een versoepeling van de uitgavennorm leiden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 november 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 november 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's