Augustinus stempelde Utrechtse volksleven
Symposium over invloedrijk kerkvader
UTRECHT- De invloed van Augustinus op Utrecht dateert van 1920, toen de reguliere kanunniken van Sint Augustinus zich in de stad vestigden. Tal van plaatsen in Utrecht houden de herinnering aan de kerkvader nog levend. Dit zei prof. dr. O. J. de Jong gistermiddag in Utrecht tijdens een lezing over "Augustinus en Utrecht". De lezing vormde de afsluiting van een tweedaags internationaal symposium over Augustinus.
Prof. De Jong schetste de ontwikkeling van de invloed van Augustinus in Nederland. In tegenstelling tot zijn grote bekendheid onder de christenheid, blijkt Augustinus in Nederland toch niet zo populair te zijn. Dat komt onder andere tot uitdrukking in het feit dat geen enkele kerk naar hem genoemd wordt.
Toch bestaat er in Nederland een plaats die naar de kerkvader werd genoemd: Sint Augustinusga in Friesland. De Friese ommelanden behoorden eeuwen geleden tot het bisdom Munster, waar de werken van Augustinus grote bekendheid genoten. Uit het werk van kloosters in Friesland is ten slotte een dorpje gegroeid dat men -als eerbewijs- naar Augustinus vernoemde.
Bibliotheken
In Utrecht blijkt de invloed van Augustinus vooral uit de aanwezigheid van afzonderlijke kapittelbibliotheken van de reguliere kloosters, waar tal van handschriften van de kerkvader zijn verzameld, terwijl Voetius tijdens zijn aanvaarding van het hoogleraarschap verschillende keren Augustinus citeerde. Dat was een teken dat ook de gereformeerde theologie zich op hem wilde beroepen. „Augustinus behoorde tot de algemeen erkende auteurs in die tijd, ook voor de theologen", aldus prof. De Jong.
Hij memoreerde verder het feit dat in de 17e eeuw een rooms-katholiek schuilkerkje werd gesticht, dat naar Augustinus werd genoemd. De protestanten hadden echter een andere mening over Augustinus, waardoor „de kennis van de kerkvader op gescheiden wegen ging", zo zei de Utrechtse hoogleraar.
Na de tijd van verschuiling en onderduiking drukte Augustinus -via de orde der Augustijnen- een levendig stempel op het Utrechtse volksleven. Die invloed reikte tot in de 20e eeuw, toen twee hervormde kerkelijke hoogleraren, Haitjema en Lekkerkerker, zich intensief met Augustinus bezig gingen houden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 november 1986
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 november 1986
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's