Binnenvaart leert leven met stroming Schelde-Rijnkanaal
Afsluiting Philipsdam lost veel problemen op
WILLEMSTAD — Ofschoon de gezamenlijke binnenvaartschippers hevig sputterden toen zij in het Schelde-Rijnkanaal op onverwacht hevige stroming stuitten, hebben zij zich inmiddels neergelegd bij de nieuwe situatie. De schippers roeien met de riemen die zij hebben, maar niet van harte. „Voor veel schippers is het een ramp. Mijn zoon en ik hebben een boot met een motorvermogen van tachtig pk waarmee we nu het kanaal niet meer door durven. Met de andere boot, met een vermogen van 195 pk, hebben we in het kanaal liefst vijf kwartier over vier kilometer gedaan. Normaal vaar je achttien kilometer in een uur", aldus de Groningse schipper H. Hooijnga.
Zijn Rotterdamse collega Mulder, de kosten als gevolg van de wachttijschipper op een tanker, heeft minder den. Hij noemt het onwaarschijnlijk te klagen. Maar dat is geen wonder, dat Rijkswaterstaat niet van te voren vindt hij zelf. Zijn scheepsmotor heeft heeft voorzien dat de stroming in het een vermogen van tweeduizend pk. Schelde-Rijnlcanaal zou toenemen tot „Dat gaat wel door, we hebben hooguit een uur vertraging op dat stuk", tien kilometer per uur. Het is een aanfluiting. Ik wist dat het zou gebeuren zegt hij. Door de vertraging en een en volgens mij wist Rijkswaterstaat hoger brandstofverbruik door de sterke stroming, ziet ook hij zich voor hogere kosten geplaatst. „De meeste schepen hebben er last van." Hoewel minister Smit-Kroes steun heeft toegezegd aan schippers die veel schade lijden door de hoge stroomsnelheden, zegt hij: „Ik ziet niet dat je dat geld ergens kunt halen. Het is in het algemeen zo dat alles voor rekening van de schipper komt."
Wachttijden
De Rotterdamse schipper H. Groeneweg van der Weiden moppert over de kosten als gevolg van de wachttijden. Hij noemt het onwaarschijnlijk dat Rijkswaterstaat niet van te voren heeft voorzien dat de stroming in het Schelde-Rijnkanaal zou toenemen tot tien kilometer per uur. Het is een aanfluiting.
Ik wist dat het zou gebeuren en volgens mij wist Rijkswaterstaat
het ook, maar hebben ze gewoon gedacht: tot de Philipsdam dicht gaat, (waarna er geen tijverschil meer optreedt in het kanaal, red.) regelen we het wel met de Oosterscheldedam. De protesten van milieujongens en vissers zijn een streep door de rekening van de waterstaat geweest, zegt hij.
Ondanks zijn kritiek op Rijkswaterstaat is hij goed te spreken over de assistentie die de dienst verleent op het kanaal. Woorden die als muziek moeten klinken in de oren van G. C. de Bruijn, het plaatsvervangend hoofd van de scheepvaartdienst Oosterschelde van de directie Zeeland van Rijkswaterstaat. Op zijn beurt is De Bruijn goed over de schippers te spreken. We krijgen veel medewerking. Men heeft begrip voor deze situatie, die niemand had verwacht.
Door met behulp van de Oosterscheldedam het tijdverschil tot 2.70 meter te beperken, hoopt de dienst de snelheid nu tot acht kilometer te beperken. Daar zullen vooral duw-combinaties en schepen met een kleinmotorvermogen nog moeite mee hebben, zo luidt de verwachting.
Adviezen
De riviermeesters op de patrouille boten zijn bijna continu druk in de weer. Via allerlei meetapparatuur zijn zij van minuut tot minuut op de hoogte van de waterstanden, stroom- en windsnelheden enz. zodat zij de schippers kunnen adviseren, of indien nodig, een dwingende aanwijzing kunnen opleggen. Dat laatste is nooit nodig, meldt riviermeester A. Kwakernaak. Het blijft meestal bij adviezen en die worden in 999 van de duizend gevallen opgevolgd. Het is ook in hun eigen belang natuurlijk.
Hoewel alles tot nu toe èn gezien de omstandigheden naar wens verloopt stellen De Bruijn en Kwakernaak eensgezind met smart te wachten op de afsluiting van de Philipsdam begin volgend jaar. Met het tij zal daarmee de stroomsnelheid uit het kanaal ver bannen worden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 17 november 1986
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 november 1986
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's