Opgemerkt
Overschot
"Kandidatenoverschot in de Ned. Herv. Kerk leidt tot een noodsituatie". Dit bericht in het RD van 5 november geeft een schrijnende situatie aan binnen het geheel van de Ned. Herv. Kerk. Ook en met name binnen de richting van de Geref. Bond heeft men met deze noodsituatie te kampen.
In dit deel van onze gereformeerde gezindte wordt geleden door tientallen kandidaten vanwege het niet concreet zicht hebben op een plaats als herder en leraar van een gemeente.
Maken ook hun noden deel uit van het persoonlijk en gemeentelijk gebed? Is hun nood ook de nood van ons? Wij die als lezers van het RD behoren tot de gereformeerde gezindte? Kandidaten, die leden zijn van onze gezindte, lijden. Lijden wij mee?
In andere delen van de gereformeerde gezindte wordt ook leed ervaren, maar dan door een omgekeerde noodsituatie, die eveneens schrijnend is: een tekort aan kandidaten. Hierdoor zijn vele gemeenten zondag aan zondag verstoken van een levende Woordverkondiging. Er wordt hieraan geleden.
Wat is nu de situatie binnen de gereformeerde gezindte? Dat er kandidaten zijn die snakken naar een gemeente en dat er gemeenten zijn die snakken naar een kandidaat. Er is aanbod genoeg en er is vraag genoeg. Toch is er nood in de gereformeerde gezindte. Kerkelijke muren verhinderen vraag en aanbod bij elkaar te brengen. De verdeeldheid binnen de gereformeerde gezindte vormt een beletsel voor opheffing van de geschetste noodsituaties.
Een accent hier en een identiteit daar worden als onoverkomelijke hinderpalen gezien bij de toenadering tot elkaar. Hierdoor wordt er in onze gezindte een tweeërlei nood geleden: een overschot-nood en een tekortnood.
Vlissingcn -- G. J. C. de Rijke
Baruch
Op 12 november jongstleden verscheen in uw krant een berichtje over "Barouch ben Neriah", uit de vijfde eeuw voor Christus, als vermeend schrijver van vijf boeken van het Oude Testament.
Gesuggereerd werd alsof deze persoon tot nog toe geheel onbekend zou zijn. Dit is echter onjuist, omdat "Barouch ben Neriah" niemand anders dan de schrijver Baruch, de zoon van Nerija, uit het bijbelboek Jeremia (zie bijvoorbeeld hoofdstuk 36 en 45). Baruch leefde overigens niet in de vijfde, maar aan het einde van de zevende en het begin van de zesde eeuw voor Christus.
Leersum -- Kees Va...
Het bovenstaande was ongetwijfeld reeds duidelijk aan vele lezers. Wellicht ten overvloede wordt opgemerkt dat plaatsing van het bewuste bericht niet betekent dat de redactie ook instemt met de inhoud. Hoofdredactie RD
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 17 november 1986
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 november 1986
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's