„Vergunning Stolk moet ingetrokken"
Bedrijf had volgens CV A leven kunnen beteren
UTRECHT - Het College van Advies (CVA) dat toeziet op naleving van de cao voor het wegtransport heeft geadviseerd de vervoersvergunning van het transportbedrijf Stolk Chartering BV in Berkel en Rodenrijs deflnitief in te trekken.
Het bedrijf, dat begin deze maand ten gevolge van een staking failliet ging, „heeft de cao-bepalingen zo stelselmatig en langdurig genegeerd dat intrekking van de vergunning nog de enige mogelijkheid is", zo heeft een woordvoerder van het CVA gisteren desgevraagd meegedeeld.
Definitieve intrekking van de vervoersvergunning is een uitzonderlijke maatregel in de vervoerswereld. Sinds de oprichting van het CVA acht jaar geleden is pas twee keer eerder tot die maatregel besloten door de Commissie Vervoersvergunningen (CW) van het ministerie van verkeer en waterstaat. Formeel moet deze commissie nog een beslissing over Stolk nemen, maar het CVA-advies geldt in de regel als bindend. Een woordvoerder van het CVV sloot gisteren niet uit dat de commissie met de intrekking wacht tot de afloop van het faillissement duidelijk is. De vergunning is overigens bedrijfs- en niet persoonsgebonden.
Halfjaar
Het College van Advies heeft al op de hoorzitting van 22 oktober, waar de klachten tegen Stolk werden behandeld, bepaald dat het bedrijf zijn zeventig Turkse chauffeurs volgens de Nederlandse cao had moeten betalen, omdat deze chauffeurs in dienst waren van Stolk Chartering Nederland BV. Dat de chauffeurs bij de Turkse Stolk-vestiging stonden ingeschreven, doet daaraan volgens het CVA niets af.
De 'Istanboel-constructie' was de inzet van een zes weken durende staking van de zeventig man. Na het uitspreken van het faillissement hebben ze van het ministerie van justitie toestemming gekregen nog een halfjaar in Nederland te blijven. Een belangrijke overweging voor het CVA (bestaande uit vertegenwoordigers van overheid, werkgevers en werknemers) is dat Stolk vanaf 1982 herhaaldelijk de kans heeft gekregen zijn leven te beteren. Tot drie keer toe liet het college de naleving van de cao onderzoeken, maar steeds bleek dat Stolk min of meer zijn eigen regels maakte.
De chauffeurs hielden geen uren-verantwoordingsstaten bij, terwijl de tachograafschijven (waarop rij- en rusttijden en snelheid worden vastgelegd) nergens te vinden waren. Bij ritten op het Midden-Oosten vergoedde Stolk geen verblijfskosten. Vakantietoeslag zou evenmin worden betaald.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 november 1986
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 november 1986
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's