"In het licht van Genesis " zet visies creationisten uiteen
Belangrijke verschillen van opvatting in nieuwe bundel
BARNEVELD - In de jaren zestig en in het begin van de zeventiger jaren hebben christelijke wetenschappers gediscussieerd over schepping en evolutie.Deze discussie leidde ertoe, dat onder christenen twee kampen ontstonden. Het ene kamp -met de Vrije Universiteit voorop- was geneigd mee te gaan met de ideeën van niet-christenen over het ontstaan en de ontwikkeling van de wereld,terwijl de andere groep door invloeden vanuit de Verenigde Staten koos voor en duidelijk creationistische visie, met het scheppingsmodel.
Harmonisatie
Mede door opgewekte emoties en vooroordelen zijn deze gesprekken langzamerhand verzand. Naar aanleiding van twee artikelen voor en tegen het creationisme in het Nederlands Dagblad is de discussie echter heropend. De journalist A. P. Wisse heeft nu verschillende artikelen van christelijke wetenschappers gebundeld en gepubliceerd onder de titel "In het licht van Genesis".
Uiteraard treden dan verschillende interpretaties van feiten aan het licht. Enerzijds doet een auteur moeite om te komen tot harmonisatie van schepping en evolutie, anderzijds wijst iemand als prof. J. Kamphuis deze harmonisatiepoging met beslistheid af.
De scribenten hebben gemeen, lezen we, dat ze het evolutionisme afwijzen. Hoe echter het creationisme moet worden ingevuld is een omstreden dan zaak. Kern van de discussie is ook wat we hebben te verstaan onder het creationisme. Het blijkt dat over diverse punten verschillend wordt gedacht, onder andere over het al of niet bestaan van de biologische dood voor de zondeval, de ouderdom van de aarde en —onlosmakelijk daarmee verbonden— de duur van de scheppingsdagen, de invloed van de zondvloed op het ontstaan van fossielen en de vraag of deze vloed wel wereldomvattend is geweest. Een heel belangrijk punt van verschil is de wijze waarop God de mens heeft geschapen: uit het stof der aarde, zoals in de Bijbel word vermeld (Genesis 2 vers 7), of uit het stof van een dier.
Genetica
De genetica of erfelijkheidsleer wint in de biologie als specialisme steeds meer aan invloed en gezag. De bundel opent dan ook met een vaktechnische uiteenzetting over de moderne erfelijkheidsleer. Via mutaties en micro-evolutie komen we uit bij genetische manipulatie en chromosomenonderzoek. Deze opening is terecht, want de genetica speelt een belangrijke rol in de moderne wetenschap, niet het minst in de opvattingen over het ontstaan van leven.
De bijdragen zijn geleverd door dr, ir. C. J. Bos, drs. ing. P. Hessel, prof. J. Kamphuis, ing. C. van der Louw, prof. drs. H. M. Ohmann, dr. T, A. Th. Spoelstra en ing. H. Wiegers.
De verschillende artikelen zijn boeiend geschreven en getuigen van veel studie en belezenheid. Ze vragen om kritische lezers. Zelf hebben we heel wat vraagtekens geplaatst.
Theïstisch evolutionisme
Na het doorlezen van de bundel blijft de vraag, of deze discussie nu wel zo nodig is. Creationisme en theïstische evolutie naast en tegenover elkaar. Is dit niet in strijd met opvattingen over onderwijs op eigen scholen? Daar wordt toch het creationisme onderwezen en geen theïstisch evolutionisme? Is het christelijk onderwijs niet mede door de theïstische evolutieleer zo verschraald?
N.a.v."In het licht van Genesis", door A. P. Wisse (eindredactie); uitgave De Vuurbaak, Barneveld, 1986; gebonden, 141 blz.; prijs ƒ 22,50.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 november 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 november 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's