Bekijk het origineel

Groei defensiebudget minder dan 2 procent

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Groei defensiebudget minder dan 2 procent

Geen aantasting operationele taken

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De begroting van Defensie zal per jaar minder toenemen dan met de twee procent die in het regeerakkoord is opgenomen. De ministerraad heeft ingestemd met diverse maatregelen die er per saldo op neerkomen dat de groei van de defensie-uitgaven in 1990 structureel en „ruw geschat" een kwart procent per jaar lager zullen liggen.

Dat is de resultante van extra bedragen voor verbetering van de F16 straaljagers van 20 miljoen gulden in 1989, 30 miljoen in 1990 en 40 miljoen in 1991 en een bezuiniging door afslanking van het burgerpersoneel bij Defensie over de gehele kabinetsperiode met dertien procent. Premier Lubbers maakte dit zaterdagmiddag bekend op zijn persconferentie na afloop van twee lange vergaderdagen van de ministerraad.

Patriot

Van een aantasting van operationele taken zal geen sprake zijn, zo benadrukte de premier. Eerder heeft minister Van Eekelen van defensie zijn aanvankelijke wens laten varen om honderden miljoenen te reserveren voor een Patriot-raketverdedigings-systeem. De Patriot is nu definitief van de baan, aldus de premier.

De verbetering van de F16 vormt een compensatie voor het denucleariseren van enkele luchtmachtverdedigingstaken, die op zich weer deel uitmaken van een complex van afspraken over de plaatsing van kruisraketten in Woensdrecht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 december 1986

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Groei defensiebudget minder dan 2 procent

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 december 1986

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken