Bekijk het origineel

„Woensdrecht dient akkoord rond INF''

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Woensdrecht dient akkoord rond INF''

Kampelman versus vredesbeweging

3 minuten leestijd

GENEVE - Een besluit van Nederland om geen kruisraketten te plaatsen in Woensdrecht zou een obstakel vormen voor de totstandkoming van een akkoord over de raketten voor de middellange afstand (INF) in Europa. Dat zei gisteren Max Kampelman, de Amerikaanse delegatieleider bij de onderhandelingen in Geneve.

In een persconferentie voor Westeuropese journalisten via de "Worldnet"- satelliet liet Kampelman er geen misverstand over bestaan dat Nederland moet doorgaan met de stationering van de kruisraketten. Een besluit om de voorbereiding voor de stationering te staken zou geen positief effect hebben op de INF-onderhandelingen. Het zou een „barrière" betekenen voor de tostandkoming van een akkoord, aldus Kampelman. Hij prees de eenheid van de NAVO-landen bij de uitvoering van het besluit om in antwoord op de Russische SS-20-raketten 464 kruisvluchtwapens en 108 Pershings-II te plaatsen in de Bondsrepubliek, Groot-Brittannië, Italië, België en Nederland. De bereidheid van Sowjetleider Michaïl Gorbatsjov om een apart INF-akkoord te sluiten is hieraan te danken, zei Kampelman.

Stimulans
Als Nederland van stationering zou afzien, zo voegde de Amerikaan eraan toe, zou dat een belangrijke „stimulans" wegnemen voor de Sowjet- Unie om met de VS een overeenkomst te sluiten over de INF-wapens. Het zou ook onlogisch zijn om een beleid, dat nu de eerste vruchten lijkt te gaan afwerpen, te wijzigen voordat het succes er werkelijk is, aldus Kampelman. Met name van de zijde van de Nederlandse oppositie en van de vredesbeweging is ervoor gepleit de werkzaamheden op Woensdrecht te staken nu een INF-akkoord binnen handbereik gekomen lijkt na de bekendmaking van Gorbatsjov dat hij deze kwestie niet langer afhankelijk stelt van overeenkomsten over de strategische en ruimtewapens. Minister Van den Broek heeft echter gezegd dat de bouw van de raketbasis moet doorgaan tot er definitief overeenstemming is bereikt in het INF-overleg. Volgens het NAVO-dubbelbesluit moet Nederland in 1988 overgaan tot stationering van 48 kruisraketten.

Niet laten opjagen
Kampelman waarschuwde voor een te grote euforie rond de kans op een INF-akkoord. Het probleem zit in de details, aldus de onderhandelaar, die onderstreepte dat men zich niet moeten laten opjagen. „De kalender mag de belangen van de VS en Europa niet in de weg staan", zo zei Kampelman. In principe zijn Moskou en Washington het eens over de verwijdering van alle INF-raketten uit Europa. Ieder mag 100 kernkoppen handhaven in respectievelijk Sowjet- Azië en de VS. Maar de openstaande details zijn nog „zeer ingewikkeld", aldus Kampelman. De Verenigde Staten zijn na het raadplegen van vijf bondgenoten, waaronder Nederland, gereed om de Sowjet-Unie specifieke voorstellen te doen met betrekking tot de verificatie van de naleving van een toekomstig verdrag over de ontmanteling van middellange-afstandsraketten in Europa. Dit is gisteren te kennen gegeven door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. De besprekingen van maandag tussen experts op het gebied van rakettenplaatsing en daarmee verband houdende kwesties uit België, Nederland, Groot-Brittannië, West-Duitsland en Italië produceerden „uitstekende vooruitgang", aldus een woordvoerder van het ministerie, Charles Redman. Alle vijf landen deden in 1979 toezeggingen voor de plaatsing van Amerikaanse middellange afstandswapens op hun grondgebied.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 maart 1987

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

„Woensdrecht dient akkoord rond INF''

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 maart 1987

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken