Bekijk het origineel

Loesaka wil diplomatieke erkenning ANC en PAC

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Loesaka wil diplomatieke erkenning ANC en PAC

„Nauwe band bevrijdingsbewegingen en kerken''

4 minuten leestijd

SCHIPHOL — De leiders van de bevrijdingsbewegingen van Zuid-Afrika (ANC en PAC) en van Namibië (Swapo) zijn volgens ds. H. Huting nauw verbonden met de kerken. Dit gezichtspunt was volkomen nieuw voor veel kerkelijke leiders op de conferentie over Zuid-Afrika, die de Wereldraad van Kerken vorige week in Loesaka (Zambia) heeft gehouden. Dat zei de praeses van de synode van de Nederlandse Hervormde Kerk, gisteren na terugkeer op Schiphol.

Een van de belangrijkste onderdelen van de conferentie was de kennismaking en de discussie met bovengenoemde bevrijdingsbewegingen, die in grote mate vertegenwoordigd waren. Zo heeft onder meer president Oliver Tambo van het ANC de conferentie toegesproken.

Ook drs. G. Boer, bestuurslid van het Wereldraad-programma tot Bestrijding van het Racisme (PCR), sprak van een „geweldig grote nabijheid" tussen deze bevrijdingsbewegingen en de kerken. Naar zijn mening staan de verzetsorganisaties wat betreft hun doelstelling dichter bij het Evangelie dan 'de onderdrukkende regering van Zuid-Afrika'.

Diplomatieke erkenning
De deelnemers aan de conferentie in Loesaka aanvaardden met algemene steramen een slotverklaring, waarin de erkenning wordt uitgesproken dat 'het geweld van de Zuidafrikaanse regering' de bevrijdingsbewegingen tot tegengeweld dwingt om samen met andere middelen op deze manier een einde te maken aan 'de onderdrukking'. De deelnemers gaan er op basis van deze slotverklaring onder meer voor pleiten dat kerken zich inzetten voor diplomatieke erkenning van de bevrijdingsbewegingen.

Verder wordt in de verklaring schuld beleden voor het feit dat de kerken te weinig hebben gedaan met de aanbevelingen van een soortgelijke conferentie in Harare (Zimbabwe) in december 1985. De Wereldraad gaat nu een controlemechanisme opstellen om erop toe te zien dat de kerken met de nieuwe aanbevelingen wel wat doen.

Via de Raad van Kerken in Nederland wordt de aangesloten lidkerken gevraagd zich te scharen achter de slotverklaring van de conferentie in Loesaka. Daarin wordt de Zuidafrikaanse regering onwettig genoemd en wordt verder opgeroepen tot economische sancties tegen Zuid-Afrika en voor meer steun aan de frontlijnstaten.

Ds. Huting heeft overigens geen goed woord over voor een reis van acht hervormde en veertien gereformeerde predikanten naar Zuid-Afrika. Het raakt kant noch wal dat predikanten van de hervormde en de gereformeerde kerken, waarvan de synodes keer op keer de apartheid hebben veroordeeld, deelnemen aan een betaalde reis naar Zuid-Afrika, zo zei hij. „Wij kunnen het geen druk uitoefenen, maar anders zouden we zeggen: Dit mag niet".

De reis wordt georganiseerd en grotendeels gefinancierd door het Comité Overleg Zuidafrika (COZA), dat van mening is dat Nederland eenzijdig over Zuid-Afrika wordt geïnformeerd. De predikanten, van wie het COZA de namen niet wil bekendmaken, weigerden vorige week vrijdag bij hun vertrek van Schiphol zich door een ANP-fotograaf te laten fotograferen.

Onverenigbaar
Drs. G. Boer noemde het onverenigbaar met het ambt van predikant als predikanten zich beschikbaar stellen voor 'de propagandamachine van de Zuidafrikaanse regering'. Hij doelde onder meer op een uitspraak van de gereformeerde predikant L. H. Kwast uit Kollum, die na terugkeer van een vorige COZA-reis in het Friesch Dagblad schreef dat de apartheid dood is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 mei 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Loesaka wil diplomatieke erkenning ANC en PAC

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 mei 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken