Bekijk het origineel

Korte-drachtwapens zijn nog onmisbaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Korte-drachtwapens zijn nog onmisbaar

Van den Broek en Van Eekelen:

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De Nederlandse regering wil geen kernwapenvrij Europa. De kernraketten met een bereik tot 500 kilometer blijven nodig om de afschrikking voor een oorlog in stand te houden.

Dat betoogden minister Van den Broek van buitenlandse zaken en minister Van Eekelen van defensie gisteren in de Tweede Kamer tijdens het debat over de ontwapeningsbesprekingen tussen Oost en West.

De bewindslieden tonen zieh wel voorstander van een nul-nul-optie voor kernwapens voor de middellange afstand (kruisraketten, Pershings, SS-20'S), die een bereik hebben van 1000 kilometer of meer, en voor de korte afstand (tussen 500 en 1000 kilometer). Als er in de toekomst wordt gesproken over vermindering van tactische kernwapens (die een bereik hebben lager dan 500 kilometer), dan zal daarbij ook de conventionele bewapening betrokken moeten worden. Bovendien zullen voor eventuele besprekingen op dit punt in NAVOverband afspraken gemaakt moeten worden over het minimum aan kernwapens dat gehandhaafd moet blijven om de afschrikking in stand te houden. Overigens toonden minister Van den Broek en minister Van Eekelen zich niet optimistisch over onderhandelingen inzake conventionele bewapening. Al veertien jaar lang wordt daar nu over onderhandeld zonder dat vooruitgang is geboekt.

Ook een akkoord over middellange-afstandswapens zonder afspraken over korte-afstandswapens kan de goedkeuring van de regering niet wegdragen. Minimaal moet -zoals tijdens het topoverieg in Reykjavik tussen Gorbatsjov en Reagan is afgesproken- deze laatste categorie op het huidige niveau worden bevroren.

Bovendien is een nul-nul-optie voor korte-afstandswapens in Europa voor het westerse bondgenootschap niet aanvaardbaar, omdat deze soort wapens in geval van oorlog gemakkelijk vanuit Aziatisch-Rusland naar Europa getransporteerd kan worden.

Moeilijkheden

De moeilijkheden in de onderhandelingen -en dat weerspiegelde zich gisteren in het debat van de Kamerzitten niet zo zeer bij de middellange-afstandswapens, als wel bij de korte-afstandswapens. Daarover is nog geen schriftelijk voorstel in Geneve ingediend door een van de onderhandelingspartners en ook de NAVO heeft daarover dus nog geen standpunt bepaald. Bovendien hebben de Russen nieuwe voorwaarden toegevoegd aan een akkoord over deze wapens. Medio april stelden de Russen een wereldwijde nul-optie voor korte-afstandswapens voor, maar nu willen ze een nul-optie voor Europa en een evengroot aantal in Oost en West elders in de wereld. Bovendien wensen de Russen dat de in West-Duitsland gestationeerde Pershing IA in een dergelijk akkoord wordt betrokken.

Met name in West-Duitsland bestaan hiertegen grote bezwaren, omdat de 72 Pershings IA het enige tegenwicht vormen tegen 650 Scud-raketten van het Warschaupact. Nederland is het daarmee eens. Begin juni moet de NAVO hierover een standpunt bepalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 mei 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Korte-drachtwapens zijn nog onmisbaar

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 mei 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken