Bekijk het origineel

Von Siebold 'gaf' hortensia, lelie, azalea en blauwe regen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Von Siebold 'gaf' hortensia, lelie, azalea en blauwe regen

2 minuten leestijd

De Duitse arts jhr. dr. Philipp Franz von Siebold (1796-1866) bracht in Nederlandse dienst de westelijke wereld vanuit Japan de hortensia, lelie, azalea en blauwe regen. Hij bracht veel meer, maar van wat hij aan flora en fauna hier introduceerde, zijn de genoemde thans populaire sierplanten. Originele nog levende planten die hij invoerde, evenals exemplaren van allerhande meegebrachte dieren en een levende reuzensalamander zijn van 2 september tot 2 oktober te zien in de Oranjerie van de Hortus Botanicus van de Rijksuniversiteit in Leiden.

De tentoonstelling van Japanse planten en dieren (zoogdieren, reptielen, amfibieën, vogels, insekten en schaaldieren) die Von Siebold heeft verzameld en beschreven, is georganiseerd in samenwerking met het Rijksmuseum voor Volkenkunde, het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie, het Rijksherbarium en de Clusiusstichting. Met zijn werk had Von Siebold grote invloed op de ontwikkeling van de moderne wetenschap in Japan en op de kennis van de Aziatische flora en fauna in Europa.
Von Siebold werkte op de factorij op het eiland Deshima bij de Japanse stad Nagasaki. Alle contacten tussen Japan en de rest van de wereld liepen in die tijd via dit kleine kunstmatige eiland. Von Siebold moest zoveel mogelijk te weten zien te komen van Japan: land, mensen, flora en fauna.

Hij verzamelde etnografische voorwerpen, planten en dieren, levende en geprepareerde exemplaren. Hij liet daartoe onder anderen kunstenaars, onder wie de schilder Kawahara Keiga, planten en dieren afbeelden. Op de tentoonstelling zijn enkele rolschilderingen van planten, dieren en tuinen te zien. Ook liggen er de oorspronkelijke uitgaven van de befaamde "Flora Japonica", de "Fauna Japonica" en "Nippon". De laatste gaat over het leven in Japan. Een rondwandeling door de hortus leidt de bezoekers voorts langs planten en bomen die Von Siebold uit Japan heeft meebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 augustus 1987

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Von Siebold 'gaf' hortensia, lelie, azalea en blauwe regen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 augustus 1987

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken