Bekijk het origineel

Gorbatsjov pleit voor noordse vredeszone

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gorbatsjov pleit voor noordse vredeszone

Sowjetleider stelt onderhandelingen voor

2 minuten leestijd

MOSKOU - De Russische partijleider MIchail Gorbatsjov heeft gisteren opgeroepen tot internationale samenwerking om in Noord-Europa en Arctica een vredeszone te creëren. De Russische partijleider zei in de noordelijke havenstad Moermansk dat de Sowjet-Unie bereid is haar nucleai-

onderhandelingen met de Verenigde Staten over de strategische kernbewapening. Ook lijkt er enige beweging te zitten in het Sowjetstandpunt over het Amerikaanse SDI-ruimtewapenprogramma. Dit project vormt tot nu toe het voornaamste obstakel voor

re onderzeeboten terug te trekken uit de Russische Oostzee- ^^" akkoord over de strategische wayloot. Het Kremlin stelt voor onderhandelingen te beginnen ^Xris pjadysjev van het ministerie

tussen het Warschaupact en de NAVO over beperking van de luchtmacht- en marine-activiteiten in de Oostzee, de Noordzee, de Noorse zee en de wateren rond Groenland.

In deze wateren krioelt het van de Russische en Amerikaanse vaartuigen en vliegtuigen; de NAVO beschouwt de beheersing van de Noordeuropese wateren van vitaal belang in het geval van een Russische aanval op het bondgenootschap.

Gorbatsjov stelde in zijn toespraak ook voor de mogelijkheid te overwegen van een verbod van marine-activiteiten in internationale zeestraten en vaargeulen; hij stelt voor hierover een conferentie in Leningrad te houden.

De partijleider zei dat de SowjetUnie bereid is garanties te geven voor de instelling van een kemwapenvrije zone in Noord-Europa. Volgens hem beginl de toenemende militarisering van het noordelijk deel van Europa een steeds dreigender karakter te krijgen.

Extra bedreiging

Hij wees erop dat de NAVO zich voorbereidt op het gebruik van op onderzeeboten of in vliegtuigen gestationeerde kruisraketten, voor het geval er inderdaad een INF-akkoord tot stand komt over eliminatie van de middellange-afstandsraketten. Dit zou volgens de Russische partijleider „een extra bedreiging" betekenen, zowel voor de Sowjet-Unie als voor de andere landen.

Gorbatsjov suggereerde ook dat, als de internationale situatie verbetert, de Sowjet-Unie de vaarroutes langs haar noordkust zou kunnen openstellen voor de internationale scheepvaart, waarbij Russische ijsbrekers zouden kunnen worden gebruikt. van buitenlandse zaken verklaarde dat de Start-besprekingen in Geneve over de strategische bewapening „nu in een stadium zijn gekomen waarin over concrete zaken wordt gesproken". De woordvoerder gaf nieuwe bijzonderheden van Sowjetvoorstellen die zijn bedoeld om de meningsverschillen over presidents Reagans SDI-onderzoek naar een raket-afweersysteem in de ruimte uit de weg te ruimen. Volgens Pjadysjev is Washington geïnteresseerd in de voorstellen. toegevoegd aan de vloot van 11 Koe

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Gorbatsjov pleit voor noordse vredeszone

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken