Bekijk het origineel

Kabinet-Martens struikelt over taaiconflict in Limbun

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kabinet-Martens struikelt over taaiconflict in Limbun

Plannen voor hervorming belastingstelsel gaan in de ijskast

3 minuten leestijd

JOSÉ HAPPART

Martens is er echter niet in geslaagd dè bananeschil in de Belgische politiek, een taaiconflict rond het burgemeesterschap van een gemeente met 4000 inwoners in Limburg, te ontwijken.

Het ziet er naar uit dat de taalperikelen het politieke leven in België geruime tijd zullen beheersen. Koning Boudewijn heeft kennelijk het advies gekregen het volgende parlement grondwetgevende bevoegdheden te geven. Er zal ongetwijfeld langdurig moeten worden onderhandeld over een verdere federalisering van het staatsbestel. Het is echter nog de vraag of het herstelbeleid van Martens VI daardoor niet op de achtergrond raakt.

Sleetsheid

De liberalen, die de afgelopen weken alles in het werk hebben gesteld om het hoog opgelopen conflict tussen hun christendemocratische coalitiegenoten te bezweren, vragen zich dan ook af of de crisis wel aan Happart alleen is toe te schrijven. PSC en CVP zouden genoeg hebben van het liberaal getinte bezuinigingsbeleid en weer toenadering zoeken tot de socialisten. SP-voorzitter Karel van Miert zei rond de weekwisseling dat de coalitie tekenen van sleetsheid vertoonde.

België was jarenlang een van de ziekste patiënten in de economische ziekenboeg van West-Europa. In de traditionele rapportages van IMF en OESO krijgt het land echter de laatste tijd steeds betere cijfers. Het tekort op de begroting is dit jaar teruggebracht tot acht procent van het BNP, een halvering ten opzichte van 1981. De jonge minister van begroting, de liberaal Guy Verhofstadt, streeft naar een tekort van 7,4 procent in 1988 en op den duur naar drie vier procent. IJsküSt

De lopende rekening van de betalingsbalans vertoonde vorig jaar een overschot van 7,7 miljard gulden, nadat jarenlang tekorten waren geboekt in de handel met het buitenland. De inflatie is teruggebracht tot iets boven de een procent. De Belgische frank kon volgens minister Mare Eyskens van financiën de weelde van een lichte revaluatie dragen bij de EMSherschikking begin dit jaar.

Zorgen zijn er nog wel over de relatief grote werkloosheid, die bijna 13 procent van de beroepsbevolking treft. Verder blijven de concurrentiekracht van de ondernemingen en bedrijfsinvesteringen onder de maat. Een van de redenen die daarvoor worden aangevoerd, is de belastingdruk. De regeringstop was het eens over een hervorming van het ingewikkelde belastingstelsel, maar deze plannen zullen nu wel in de ijskast blijven liggen.

Uitputtende

De prestaties van Martens VI op economisch gebied zijn mede te danken aan een forse ombuigingsoperatie, waarbij in twee jaar bijna elf miljard gulden wordt bezuinigd, voornamelijk op onderwijs en op sociale voorzieningen. Het zogenoemde Sint-Annaplan (naar het klooster

Een andere keerzijde van Martens' succes was de wat verstoorde verhouding met het parlement. Het kabinet heeft eigenlijk alleen in de laatste zes maanden van zijn bestaan zonder volmachten geregeerd. Nadat die volmachten waren goedgekeurd, konden de parlementariërs in de Wetstraat het ruim een jaar rustig aan doen.

Recept

Kenmerkend voor de relatie met het parlement is de gang van zaken rond de jongste crisis. Omdat de CVP donderdag dreigde de regering weg te stemmen, verscheen Martens niet in de Kamer. In plaats daarvan ging hij naar het paleis om koning Boudewijn het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Deze hield dat enige dagen in beraad zodat de premier kon proberen onder verhoogde druk toch nog een akkoord tussen de regeringspartijen te bereiken.

Dit keer heeft het recept niet meer gewerkt. Precies een jaar geleden, toen de 'Voer-koorts' eveneens hoog was opgelopen, werd hetzelfde kunstje nog wel met succes bekroond. Grondwetspecialisten hadden toen nogal wat bedenkingen tegen het feit dat de koning zich in het politieke spel tussen regering en parlement liet betrekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kabinet-Martens struikelt over taaiconflict in Limbun

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken