Bekijk het origineel

Salvador verleent op grote schaal amnestie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Salvador verleent op grote schaal amnestie

Duarte geeft blijk van goede wil

2 minuten leestijd

SAN SALVADOR — Het parlement van El Salvador heeft na eens verhit debat een omstreden amnestiemaatregel goedgekeurd. Op grond van deze maatregel komen honderden politieke gevangenen en guerrillastrijders van het Farabundo Marti Bevrijdingsfront op vrije voeten. Daarnaast wordt het voortaan onmogelijk leden van de beruchte rechtse doodseskaders - te vervolgen, die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van veel Salvadorianen.

De amnestie, die vóór 7 november van kracht zal worden, geldt echter niet voor de moordenaars van aartsbisschop Oscar Romero van San Salvador. Romero werd in maart 1980 tijdens zijn mis vermoord. Ook de schuldigen aan de moord op Herbert Anaya Sanabria, de voorzitter van de Salvadoriaanse mensenrechtencommissie, komen niet voor amnestie in aanmerking. Sanabria werd maandag voor zijn huis doodgeschoten.

Staakt-het- vuren
Met de amnestiemaatregel wil president Duarte duidelijk maken dat hij er alles aan doet het Middenamerikaanse vredesakkoord te laten slagen. Het akkoord, dat de vijf presidenten van Midden-Amerika begin augustus in Guatemala sloten, voorziet in een staakt-het-vuren, vrijlating van de politieke gevangenen en democratische hervormingen.
De amnestiemaatregel is vooral voor de burger- en mensenrechtenbewegingen een bittere pil. „Het is een verschrikkelijke wet", aldus een zegsman van Americas Watch, een in New York gevestigde groep voor de mensenrechten.

Staatsgreep
In een telegram aan Duarte drong de groep erop aan de doodseskaders en de militairen die zich schuldig hebben gemaakt aan de moord op onschuldige burgers geen amnestie te geven. Een topadviseur van Duarte zei echter dat de regering niet een bepaalde groep van de maatregel kan uitsluiten. Als alleen de rebellen amnestie krijgen en niet de militairen, dan zou er zich binnen de kortste keren een staatsgreep voordoen, aldus de adviseur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Salvador verleent op grote schaal amnestie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken