Bekijk het origineel

Sowjets willen toch nog dit jaar een top

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sowjets willen toch nog dit jaar een top

Russen matigen voorwaarden voor overleg

3 minuten leestijd

MOSKOU/WASHINGTON - De Sowjet-Unie heeft haar voorwaarden voor een topontmoeting tussen president Reagan en Sowjet-Ieider Gorbatsjov versoepeld. Naar de mening van de woordvoerder van het Sowjet-ministerie van buitenlandse zaken, Boris Pjadysjev, is de top vastgesteld vóór het einde van het jaar. In Washington wordt echter ontkend dat een datum is afgesproken.

Washington wacht de besprekingen af die Sowjet-minister van buitenlandse zaken Eduard Sjewardnadze vandaag met zijn Amerikaanse ambtgenoot George Shultz zal voeren. Over de reden van Sjewardnadze's bezoek aan Washington zei woordvoerder Pjadysjev dat het „belangrijk is om het tempo erin te houden". De versoepeling van de opstelling van Moskou ten aanzien van het beleggen van een top bleek gisteren op een persconferentie van Boris Pjadysjev. Naast een INF-akkoord over de middellange-afstandsraketten moet er -volgens de Sowjets- op de toekomstige top „zeer uitvoerig" worden gesproken over een vermindering van de strategische raketten (lange afstand) en het handhaven van het ABM-verdrag (ter beperking van anti-raketsystemen).

SDI
Vorige week stelde de Sowjet-Unie zich nog op het standpunt dat tijdens een top in Washington een akkoord zou moeten worden getekend over de „belangrijkste elementen" voor een verdrag over de strategische wapens (Start) en Reagans SDI-onderzoek naar een raketafweersysteem in de ruimte.
Pjadysjev zei dat dit nog steeds het streven van Moskou is. Maar als zo'n overeenkomst niet mogelijk is, zouden Reagan en Gorbatsjov in ieder geval kunnen- proberen zover te komen dat op een volgende top, volgend jaar in Moskou, een dergelijk raamakkoord wel kan worden getekend.

Datum
Sjewardnadze, die gisteren in Praag overleg voerde met zijn Warschau-pactcollega's, heeft een brief van Gorbatsjov bij zich. De inhoud van de voor Reagan bestemde brief is niet bekend. Maar Sjewardnadze zou tegen Oosteuropese journalisten hebben laten doorschemeren dat het schrijven handelt over een „drastische vermindering van de strategische wapens en de instandhouding van het ABM-verdrag".
Het Witte Huis volhardt vooralsnog in de ogenschijnlijk laconieke houding ten aanzien van een mogelijke topontmoeting tussen president Reagan en Sowjet-partijleider Michail Gorbatsjvov.
„Ik wacht tot morgen, en dan weet ik het", antwoordde de president tijdens een fotosessie in het Witte Huis, doelend op het bezoek van de Russische minister van buitenlandse zaken Eduard Sjewardnadze. Sjewardnadze zal naar verluidt een boodschap van Gorbatsjov overhandigen, waarin een datum voor een top wordt voorgesteld. In Moskou heeft een regeringsfunctionaris gezegd dat hierin de eerste week van december wordt voorgesteld.

Moratorium
De Sowjet-Unie heeft ook voorgesteld een moratorium uit te roepen op de produktie, het testen en stationeren van kernwapens voor de middellange afstand. Dat heeft onderminister van buitenlandse zaken Vadim Loginov gisteren na de bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken van het Warchau-pact, gezegd".

In een communiqué zeiden de ministers dat het Kremlin tijdens de besprekingen met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Shultz in Moskou had voorgesteld een moratorium uit te roepen „op alle activiteiten die te maken hebben met de produktie, het testen en plaatsen van raketten voor de middellange afstand en operationeel-taktische raketten met ingang van 1 november 1987".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Sowjets willen toch nog dit jaar een top

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 oktober 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken