Bekijk het origineel

Hogere nettowinst voor Unilever

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hogere nettowinst voor Unilever

Uitkering interimdividend hoger

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — Uriilever heeft in het derde kwartaal van dit jaar de nettowinst ten opzichte van dezelfde periode van 1986 zien toenemen met 19 procent van 585 miljoen tot 698 miljoen gulden, of per aandeel van 4 gulden nominaal van ƒ 2,09 tot ƒ 2,49. In de eerste negen maanden steeg de winst met 29 procent van 1545 miljoen tot 1990 miljoen gulden of per aandeel van 5,51 tot 7,11. Er zal een interimdividend worden uitgekeerd van 1,09 tegen 0,932 vorig jaar, zo heeft het concern bekendgemaakt.

De netto-omzet ging in het derde kwartaal met 11 procent omhoog van 13,53 miljard naar 15,02 miljard en in de eerste negen maanden met 9 procent van 40,88 miljard naar 44,38 miljard.

Een goede volumegroei, betere marges en het effect van overnemingen zorgden in het derde kwartaal voor de toegenomen winst. Wisselkoersveranderingen drukten de nettowinst met ƒ 7 miljoen, In Britse ponden ging de winst met 14 procent omhoog en in dollars met 26 procent.

Noord-A merika

In het derde kwartaal ging de bedrijfswinst, op basis van onveranderde wisselkoersen, met 37 procent omhoog van ƒ997 miljoen naar ƒ1369 miljoen. Het bedrijfsresultaat in procenten van de omzet (de. brutomarge) steeg van 7,4 naar 9,1. In NoordAmerika was de bedrijfswinst, weer tegen gelijke wisselkoersen, meer dan twee maal zo groot en in Europa en de rest van de wereld steeg deze met meer dan 20 procent. In Europa leverden vooral de groepen diepvries en ijs, en levensmiddelen en dranken een grote bijdrage. In Noord-Amerika droegen Chesebrough-Ponds en Lipton belangrijk aan het resultaat bij. In de rest van de wereld was vooral de winst in Latijns Amerika zeer bevredigend, aldus Unilever.

Het Unilever-concern doet een bod op alle aandelen in Bushells Holdings, die voedingsmiddelen maakt en verkoopt in Australië en NieuwZeeland, waaronder thee, koffie en visconserven. Unilever had reeds een belang van 48,9 procent in Bushells doordat het concern de Brooke Bond Group in bezit heeft en heeft dat belang inmiddels verhoogd tot 50,2 procent, doordat Unilever Australia Ltd een miljoen aandelen Bushells heeft gekocht op de beurs van Sydney tegen een prijs van 2,30 (ongeveer f 3) per aandeel.

Unilever wil de rest van de aandelen uitsluitend bemachtigen via een openbaar bód in contanten tegen de prijs van 2,30 Australische dollar. Deze biedprijs ligt 21 procent boven de slotkoers van afgelopen vrijdag en is 2,1 keer zo hoog als de netto vermogenswaarde per aandeel en tevens gelijk aan 17,3 keer de winst per aandeel over het afgelopen boekjaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Hogere nettowinst voor Unilever

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken