Bekijk het origineel

Federico Mayor Zaragoza

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Federico Mayor Zaragoza

3 minuten leestijd

De organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap van de Verenigde Naties staat in nogal negatief daglicht. Op zich niet zo vreemd, want binnen de organisatie gebeuren er de laatste jaren dingen die niet door de beugel kunnen. Van zaken die totaal niets met politiek te maken hebben een politiek stokpaardje maken bij voorbeeld. Bovendien gooit het Unesco-directoraat in Parijs gigantisch veel geld over de balk, stelt het te veel mensen aan en schuwt het vriendjespolitiek bepaald niet. Kortom, het Unesco-apparaat deugt voor geen cent.

Uiteraard werd dit Unesco's voormalige directeur, de 66-jarige Senegalees Amadou Mahtar M'Bow, niet in dank afgenomen. Men verweet hem een beleid ten FEDERICO MAYOR ZARAGOZA gunste van het Oostblok. Het conflict binnen de Unesco liep zelfs zo hoog op, dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de organisatie in alle staten verlieten. (Terwijl hun geld eigenlijk onontbeerlijk is voor het voortbestaan van de organisatie.)

Een nieuwe man, zo dacht men, moet Unesco weer in goede banen leiden, moet minder heerszuchtig zijn dan M'Bow. En M'Bow was uiteindelijk al twee termijnen aan de macht geweest. Vorig jaar zei M'Bow af te zien van een derde termijn, maar dit najaar besloot hij zich toch weer kandidaat te stellen, daarbij gesteund door een groot aantal Afrikaanse landen. De stemmingsronde tussen M'Bow en zijn tegenkandidaat Mayor had nogal wat voeten in aarde. Uiteindelijk won Mayor —een 53 jarige biochemicus— met dertig stemmen voor en twintig tegen.

Geen bekendheid

Het is eigenlijk voor het eerst dat Mayor zo in de belangstelling komt. Zelfs in zijn vaderland Spanje kan hij niet bogen op een grote bekendheid, hoewel hij in 1982 onder Calvo Sotelo de functie van minister van onderwijs bekleedde en hij te boek staat als een briljant wetenschapper.

Wat weten wij van Mayor? Een korte opsomming: Hij wordt • in 1934 in Barcelona geboren. Promoveert op 24-jarige leeftijd aan de Madrilcense universiteit tot doctor in de farmaceutica. Neemt vijf ]^T later de leerstoel voor biochemie aan de universiteit van Granada over. Is van 1968 tot 1972 rector van deze leerinstelling. In de politiek geen kleine jongen: onder Franco in 1974 staatssecretaris voor onderwijs en wetenschap. Lid van de centrumdemocratische partij (UDF) in Spanje. Vakadviseur van Adolfo Suarez.

Ietwat kleurloos

Toch maakt Mayor als politicus een ietwat kleurloze indruk. In Madrid liet men zelfs aanvankelijk Mayors kandidatuur links liggen. De ietwat trotse Catalaan zorgde er namelijk eigenhandig voor dat die in kannen en kruiken kwam, daarbij gesteund door een honderdtal persoonlijkheden, onder wie een dozijn Nobelprijsdragers.

Pas half september begon Spanje de kandidatuur van zijn landgenoot te ondersteunen, zij het met tegenzin, omdat Mayor actief is in de oppositiepartij UDF en bovendien de Opus Dei —een elitaire rk-organisatie— een warm hart toedraagt. Kennelijk heeft het feit dat Mayor een Spanjaard is, er toch toe bijgedragen dat Madrid aan Mayor de voorkeur gaf.

Intussen heeft Mayor in Parijs zijn intrek genomen. We wachten af hoe hij het 'doet'.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Federico Mayor Zaragoza

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 november 1987

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken