Bekijk het origineel

Najibullah komt met nieuw plan voor 'vrede'

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Najibullah komt met nieuw plan voor 'vrede'

2 minuten leestijd

KABOEL — De gisteren gekozen president van Afghanistan, Najibullah, iieeft gisteren het idee gelanceerd van een nieuwe internationale conferentie over de „normalisatie" van de situatie in Afghanistan.

Aan de conferentie zouden de Sowjet-Unie en de Verenigde Staten moeten deelnemen. Tot nu toe waren beide staten niet aanwezig bij de onderhandelingen over de troepenterugtrekking door de SU, die onder de hoede van de Verenigde Naties in Geneve plaatshebben. Alleen Afghanistan en Pakistan voeren die, waarbij Pakistan de standpunten en belangen vertegenwoordigt van het Afghaanse verzet en de VS.

Najibullah kondigde tijdens een toespraak voor de Loya Jirgah, een traditionele vorm van volksvertegenwoordiging met 1500 afgevaardigden, aan dat zijn regering bij de nieuwe onderhandelingsronde met Pakistan zal voorstellen dat de SU zijn troepen binnen 12 maanden terugtrekt. Tot nu toe stelde de Afghaanse regering evenals de SU 20 maanden als uiterste termijn, met als voorwaarden dat de VS zouden stoppen met wapenleveranties aan het verzet en dat het verzet het eenzijdig door Kaboel afgekondigde staakt-het-vuren zou respecteren. Pakistan bleef tot nu toe vasthouden aan acht maanden.

De Loya Jirga, de traditionele nationale bijeenkomst in Afghanistan voor de besluitvorming over belangrijke aangelegenheden, heeft gisteren partijleider Najibullah met algemene stemmen gekozen tot president. Najibullah zal zeven jaar in functie blijven, zo is vernomen via de officiële radiozender Kaboel.

Volgens minister van binnenlandse zaken Abdul Matin zijn de Bengaalse leiders bereid „vredesonderhandelingen" te beginnen met de 21 partijen van de oppositie, die Bangladesj reeds drie weken met demonstraties en stakingen ontregelen.

Volgens Abdul Matin zullen nog meer oppositionele politici vrijkomen. Gisteren kwamen vier leiders van de oppositie vrij. Vandaag werden Obaidur Rahman, secretaris-generaal van de Bengaalse Nationale Partij (BNP) en Zillur Rahman, een leider van de Awami-Liga uit arrest ontslagen.

In grote delen van Bangladesj is het uitgaansverbod verlengd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Najibullah komt met nieuw plan voor 'vrede'

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken