Bekijk het origineel

Tentoonstelling werken C. J. Kemper in R'dam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tentoonstelling werken C. J. Kemper in R'dam

„Nooit opdrogende bron van inspiratie"

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Schilder van liefelijke beelden in oorlogstijd, geïnspireerd door grote schilders, winnaar van een eerste prijs in 1940 met een Schiedams stadsgezicht, werken met een herkenbare signatuur. Een paar trefwoorden die de in 1985 overleden kunstenaar Charles Jean Kemper karakteriseren, voor wie Rotterdam een nooit opdrogende inspiratiebron was. In die stad zijn tot en met 22 februari ruim honderd aquarellen en tekeningen van hem te zien in de archiefwinkel van bank Mees & Hope aan de Coolsingel.

Het gemeentearchief van Rotterdam heeft in de loop der jaren honderden waterverf- en pentekeningen gekocht van de man die heeft moeten worstelen om als kunstenaar staande te blijven, waarbij persoonlijkheid en talent onmisbare voorwaarden waren om te overleven. Door zijn integriteit en zijn toewijding en trouw aan de onderwerpen die hem boeiden, is het hem gelukt als kunstenaar te slagen.

Rotterdams stedelijke bedrijvigheid, de verstilde straten en de grote veranderingen op het platteland, maar ook de spoorwegen en stations waren interessante objecten voor Kemper. Eigenaardig zijn veel tekeningen in kleur van de Rotterdamse stations uit de jaren vijftig. Andere onderwerpen die hem aanstonden waren de grond- en constructiewerken in Botlek en Europoort, nieuwbouw van stadswijken en de aanleg en bouw van de metro. Straten uit negentiende-eeuwse volksbuurten hebben hem het meest gefascineerd. Hij kwam soms tot een zeer persoonlijke expressie en een melancholieke toon. jy/i „„,.„>j lustraties die hij in de jaren vijftig maakte voor het Rotterdams Nieuwsf blad. i; Het grootste deel van zijn werken; bestaat uit aquarellen en pentekening, gen, een gewild en veel verkocht oeu--: vre. Zijn vroegste werk dateert uit' 1942. In die tijd was hij, evenals zijrt vader, slechts werkzaam als amateur» Kemper senior was inspecteur vait politie en stuurde zijn zoon naar ds machinistenschool om een vak te leJ ren. Voor de techniek bleek Kemper echter niet in de wieg gelegd. Ook^ een loopbaan bij de politie werd eer| mislukte. Uiteindelijk volgde eerp vakopleiding aan de Rotterdamse academie voor beeldende kunsten.

Uitgezonderd op nieuwjaarsdag en op de kerstdagen, is de tentoonstelling van dinsdag tot en met vrijdag geopend van elf tot vier uur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Tentoonstelling werken C. J. Kemper in R'dam

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken