Bekijk het origineel

Eerste 06-11-ceiitrales in gebruik genomen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eerste 06-11-ceiitrales in gebruik genomen

Landelijk alarmnummer start in Brabant

2 minuten leestijd

's-HERTOGENBOSCH - Mevrouw De Graaff-Nauta, staatssecretaris van binnenlandse zaken, stelde gistermiddag in Eindhoven en Den Bosch de eerste 06-11-centrales in gebruik. Het nummer 06II is één landelijk alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance tegelijk. Het zal de honderden verschillende alarmnummers in ons land vervangen.

De nieuwe alarmcentrales in de Brabantse regio's vervangen het proefsysteem 0011. De realisering van de opvolger, 06-11, geschiedt door middel van het zogenaamde domino-systeem. Na Eindhoven en Den Bosch zullen de aangrenzende gebieden, zoals de regio Tilburg en NoordLimburg, worden aangesloten. Streek na streek volgt, totdat medio 1990 Amsterdam de kroon op het immense project zal zetten en heel Nederland 06-11 kan bellen.

Aan de totstandkoming van 06-11 ging een lange periode vooraf. De ministerraad besloot op 7 mei 1986 tot de landehjke invoering van een uniform alarmnummer. Daarmee werd een reeds in december 1967 genomen principe-besluit bevestigd.

De staatssecretaris schetste in haar toespraak dat de Nederlandse burger in vergelijking met de ons omringende landen lang op een uniform alarmnummer heeft moeten wachten. De moeilijke financiële positie van het Rijk in het begin van de jaren tachtig was de voornaamste oorzaak dat de definitieve beslissing tot landelijke invoering op zich liet wachten.

Uitbreiding

De 06-11-centrales worden ondergebracht bij de politie en volledig gefinancierd door het Rijk. Mevrouw De Graaff noemde het nieuwe systeem niet alleen een wegwijzer in de coördinatie van de hulpverlening, doch zag als belangrijkste doelstelling vooral het voorkomen van vertragingen in de hulpverlening.

Het pakket van diensten dat via 06-11 voor de burger toegankelijk wordt, blijft overigens niet beperkt tot dat van politie, brandweer en ambulancevervoer. Bij uitbreiding van het landelijk alarmnummer zal ook het praatpalennet langs de rijkswegen op het systeem 06-11 worden aangesloten. Daardoor wordt het mogelijk dat, door tussenkomst van de ANWB, meldingen van ongevallen op rijkswegen via het 06-11-netwerk meller kunnen worden doorgegeven.

De invoering van het uniform alarmnummer gaat vergezeld van een aitgebreide publiciteitscampagne.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Eerste 06-11-ceiitrales in gebruik genomen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken