Bekijk het origineel

Vrouwenknecht S. V.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vrouwenknecht S. V.

2 minuten leestijd

Simon Vestdijk kennen we vooral als romanschrijver en essayist. Nu hij weer volop in het nieuws is door de recent verschenen, omstreden biografie van Hans Visser, pogen ook andere uitgevers een Vestdijk-graantje mee te pikken. Zo kwam Nijgh & Van Ditmar met een mooie facsimile-uitgave van "Vrouwendienst". Dat zijn verzen van Vestdijk die bij dezelfde uitgever in 1934 verschenen. Voor deze fotografische herdruk van het destijds typografisch erg mooi verzorgde boek heeft men gebruik gemaakt van Vestdijks • eigen exemplaar.

Dat zit vol met doorhalingen, correcties e.d., die zijn bijschaafwerk tonen. Zijn bundel "Vrouwendienst" gaf hij het nogal brute motto mee van Paul Valéry: "God schiep de man en omdat Hij hem niet alleen (eenzaam) genoeg vond, gaf Hij hem een metgezellin om hem des te meer zijn eenzaamheid te doen gevoelen". Als dit het belijden van Vestdijk was over de man-vrouw-relatie, moet hij zich wel èrg alleen hebben gevoeld, want aan vrouwen ontbrak het niet in zijn leven.

Een groot poëet kan ik Vestdijk aan de hand van déze bundeling niet vinden. "Vrouwendienst" bevat uitsluitend verzen uit de periode 1930-1932, toen Simon ongeveer duizend gedichten schreef, die hij publiceerde in verzamelbundels, waarvan "Vrouwendienst" de tweede was. Dit boek bevat vier afdelingen: De rijpende prins. Voor het duel, Incubus (met onder meer "Potiphars vrouw" en het aan Slauerhoff opgedragen "De Soedannegerin reist met de hadji's mee") en Afstand. De vrouw in allerlei facetten, standen.

Illustratie uit afl. 12 van "Zeven eeuwen Rotterdammers": een fraaie affiche in Arl-Décostijl, ontworpen door Aart Bijl in 1927.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Vrouwenknecht S. V.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken