Bekijk het origineel

Boer moet betalen voor vuil milieu

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boer moet betalen voor vuil milieu

Nijpels trekt lijnen naar de toekomst

4 minuten leestijd

HILLEGOM - Boeren en tuinders moeten er op rekenen dat zij in de toeicomst meer zullen moeten betalen voor de oplossing van de milieuvervuiling, voor zover zij voor die vervuiling (mede)verantwoordelijk zijn. Dat bleek vandaag uit de woorden van minister Nijpels (Milieu) tijdens de jaarvergadering van de Katholieke Land- en TuinbouwbondinHillegom.

De kosten zullen steeds meer aan windsman weten niets te zien in de de landbouw doorberekend gaan plannen voor centrale afvoer van het worden, zoals nu ook al met de mest- drainwater van de glastuinbouw in overschotten gaat gebeuren, aldus de het Westland en De Kring (ten oosten bewindsman. Als voorbeeld noemde van Delft). Het via een leidingsyshij de extra kosten die andere secto- teem verzamelen en lozen van ongeren als gevolg van de vervuiling moe- zuiverd drainagewater op de Nieuwe ten maken, zoals bij de drinkwater- Waterweg en de Noordzee is naar winning. zijn oordeel „een oplossing die niet De meeste boeren zien het schoon- meer past in deze tijd". De plannen houden van het milieu nu nog als een voor dit systeem, waarvan de totale niets opleverende kostenpost. In de kosten zo'n 150 miljoen gulden betoekomst zullen ze het echter volgens dragen, zijn een maand geleden na de bewindsman gaan zien als een een haalbaarheidsonderzoek openproduktiefactor, zoals grond, arbeid baar gemaakt. en kapitaal. Hij waarschuwde dat die

Glastuinbouw
produktiefactor moet worden onderhouden. Doen de boeren dat slecht. Nijpels waarschuwde de glastuindan kost herstel of vervanging later bouw dat het noodzakelijk is dat van meer geld, aldus Nijpels. De conclusie van de bewindsman luidt dan ook dat er op de lange duur géén toekomst is voor een landbouw die het milieu blijft aantasten. Dat is naar zijn mening een ouderwetse achterhaalde landbouw".

Eisen

Het is de maatschappij die de eisen stelt, de overheid treedt taakstellend op en het bedrijfsleven moet een eigen visie ontwikkelen, met oplossingen voor het milieuprobleem, en die ook zoveel mogelijk uitvoeren, aldus Nijpels. Vervolgens zorgt de overheid voOr aansluitende regelgeving en ondersteunende beleidsmaatregelen en geeft zij waar nodig en maatschappelijk gewenst financiële ondersteuning.

In een rede voor de katholieke organisatie van Noord- en Zuidhollandse boeren en tuinders liet de be

TTTTmirrwrmz
Koningin Beatrix en prins Claus hopen morgen in het theater Carré in Amsterdam het "Gala van de Eeuw" bij te wonen. In Leidschendam zullen prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven morgen een werkbezoek brengen aan het Dr. Neher Laboratorium van de PTT. veel oude bestrijdingsmiddelen afscheid wordt genomen. Het merendeel van de oude bestrijdingsmiddelen is schadelijk voor het milieu, wordt in verhoudingsgewijs hoge dosering gebruikt, behoudt lang zijn werking (persistent) en'spoelt gemakkelijk uit in het oppervlakte- of grondwater, en is vaak giftig voor vele organismen. In plaats daarvan moeten nieuwe middelen worden gebruikt die deze eigenschappen niet of in mindere mate hebben.

Nog beter is het volgens Nijpels, af te zien van chemische middelen en gebruik te maken van biologische. In plaats van methylbromide voor grondontsmetting te gebruiken kan volgens hem worden gestoomd. Nijpels en zijn collega Braks van landbouw hebben nog steeds het voornemen methylbromide met ingang van 1990 volledig te verbieden. De glastuinbouw verzet zich hiertegen. Stomen is volgens de branche geen goed alterpatief.

Verzuringsnotitie

Nijpels, die niet in wilde gaan op details van zijn verzuringsnotitie omdat deze nog door het kabinet moet, benadrukte dat voor oplossing van de mestproblematiek mestverwerking van wezenlijk belang is. Overheid en bedrijfsleven moeten zich daar samen voor inspannen. Daarnaast hield hij de boeren voor dat door de fasering in de mestregelgeving de landbouw nog dertien jaar lang mag doorgaan met vervuilen. Dat is gedaan om de boeren de gelegenheid te geven hun bedrijf in een redelijk tempo aan te passen, aldus de bewindsman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Boer moet betalen voor vuil milieu

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken