Bekijk het origineel

Coalitie akkoord met plan-Heerma

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Coalitie akkoord met plan-Heerma

Leerling wil goedkope huurhuizen uitkleden

2 minuten leestijd

DEN HAAG — CDA en VVD stemmen In met het plan van staatssecretaris Heerma van volkshuisvesting om het aantal te bouwen goedkope huurwoningen volgend jaar terug te brengen van 35.000 naar 29.500. De regeringsfracties zijn van mening dat de explosief gegroeide behoefte aan goede huurhuizen rechtvaardigt, dat het kabinet meer aandacht schenkt aan de bouw van woningen in de vrije sector. Dat bleek gisteren tijdens de eerste termijn van de begrotingsbehandeling van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening.

De zogenaamde "kwalitatieve woningnood" is veel sneller toegenomen dan staatssecretaris Heerma in 1986 heeft voorzien. Vorig jaar ging de bewindsman ervan uit, dat 61.000 mensen op zoek zijn naar een betere huurwoning. Dit aantal bedraagt momenteel 127.000. Heerma verwacht dat de door dit feit vergrote achterstand in de bouw niet binnen tien jaar kan worden ingelopen.

NOOD IN AFRIKA!
Vanaf heden is

GÏRO550

van

«Bfci^Wr IP**f
ment niet toelaat dat het woningbouwprogramma naar boven toe wordt bijgesteld. De fractie legt zich daarom bij de situatie neer. Zijn collega De Beer (WD) ziet dit probleem niet. Volgens hem wordt het tekort aan woningen in de sociale huursector goedgemaakt door de bouw van extra koopwoningen en huurprojecten in de vrije sector.

Eenvoudiger
D66 en RPF uitten gisteren hun bezorgdheid over de stijgende stichtingskosten van goedkope huurwoningen. Het D66-kamerlid Tommei vroeg zich af of huurders van deze woningen niet de voorkeur zouden geven aan een wat eenvoudiger woning tegen een lagere huur. Het RPFkamerlid Leerling concretiseerde dit als volgt: „Er zou meer ruimte moeten worden gegeven aan zelfwerkzaamheid, zoals zelf behangen, zelf schilderen etcetera. Vaak wordt beweerd dat de zogeheten prefab-kasten als duur openhaardhout worden gebruikt. Je kunt je ook afvragen of het nodig is dat elke kamer centraal verwarmd wordt. Dit alles zou er toe moeten kunnen leiden dat de stichtingskosten met 20.000 gulden worden verlaagd, zodat ook lagere huurprijzen kunnen worden vastgesteld".

PvdA-woordvoerder De Pree had geen goed woord over voor het bouwbeleid van de staatssecretaris. „Het aantal nieuwe woningen voor mensen met de lagere inkomens is gezakt van 54.500 woningen in 1984 tot 29.500 volgend jaar. Ik moet constateren dat de staatssecretaris met de bestrijding van het woningtekort aan de verliezende hand is", aldus De Pree.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Coalitie akkoord met plan-Heerma

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken