Bekijk het origineel

Stakende Duitse staalarbeiders leggen deel Ruhrgebied lam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stakende Duitse staalarbeiders leggen deel Ruhrgebied lam

Heftige protesten tegen voorgenomen sluiting Krupp-fabriek

3 minuten leestijd

DUISBURG - Tweehonderdduizend staalarbeiders hebben gisteren een groot deel van het Ruhrgebied lamgelegd. In Duisburg, Essen, Gelsenkirchen, Oberhausen, Dortmund, Hattingen, Mühiheim, Stegen en Krefeld bezetten de actievoerders belangrijke wegen, kruispunten en op- en afritten van snelwegen.

De staking was een protest tegen de voorgenomen sluiting van de staalfabriek Krupp-Hutten in Eheinhausen. Ook in plaatsen buiten het Ruhrgebied kwamen werknemers in de staalindustrie in actie. Voorts voerden circa 100.000 mijnwerkers prikacties uit met het oog op het politiek overleg dat vandaag in Bonn over de noodlijdende mijnbouw is gevoerd. De mijnwerkers willen meer overheidssteun; maar die lijkt er niet in te zitten.

Blokkade Rijnbruggen

In Duisburg blokkeerden staalarbeiders snelwegen en drie bruggen over de Rijn, waardoor kilometers lange files ontstonden en het verkeer op verschillende plaatsen vast kwam te zitten. De politie stelde telefoonlijnen open om automobilisten route-aanwijzingen te geven. In de binnenstad heerste een rust die door een medewerker van de metaalbond IG Metall werd vergeleken met de situatie van de autoloze zondagen tijdens de oliecrisis van de jaren zeventig.

In Essen sloten stakers alle verkeer uit het noorden af, en ook in Dortmund kwam het verkeer danig in de knoop te zitten. Volgens de politie kwam het ondanks het veelvuldig oponthoud nergens tot ernstige botsingen tussen automobilisten en stakers. Alleen op een brug in Duisburg liepen twee mensen verwondingen op, toen een automobilist probeerde door de blokkade heen te breken.

Initiatief

De actie was èen initiatief van de 5300 werknemers van de met sluiting bedreigde Krupp-fabriek. Volgens gegevens van IG Metall begon de actie gistermorgen vroeg met een staking van de werknemers van Krupp, Thyssen en Mannesmann in Duisburg. Later sloten metaalwerkers uit Krefeld, Hattingen en Gelsenkirchen zich bij hun Dujsburgse collega's aan.

Onder de getroffen automobilisten in Duisburg, van wie velen hadden gehoopt aan de blokkade te ontkomen door extra vroeg van huis te gaan, was de stemming verdeeld. „Dat is voor de metaalwerkers toch de enige manier om iets te bereiken", meende een Keulenaar in de file.

„Wat kan ik eraan doen dat ze jullie fabriek willen dichtgooien", schreeuwde *en andere automobilist verkleumde stakers op de brug toe. Andere automobilisten hadden rekening gehouden met het oponthoud en een warme deken en een gevulde thermosfles mee van huis genomen.

Voorzitter Franz Steinkuhler van IG Metall werd op het terrein van Krupp, waar hij 's morgens een toespraakje kwam houden, met boegeroep en gefluit ontvangen. „Franz, waarom kom je nu pas", riep een jonge staker. Een andere actievoerder kon het niet opbrengen het nauwelijks tien minuten durende praatje af te wachten, en verdween weer naar zijn collega's bij een van de blokkades in de stad.

Op de Hamburgse effectenbeurs werden gisteren zo'n zestig betogers, die met tomaten en eieren gooiden, door boze handelaren met brandblusapparatuur van de beursvloer verwijderd. De actie was een blijk van sympathie met de stakende staalarbeiders.

De Europese commissie in Brussel liet gisteren weten dat de afslanking van de Europese staalindustrie nog onvoldoende resultaten te zien geeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Stakende Duitse staalarbeiders leggen deel Ruhrgebied lam

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken