Bekijk het origineel

Dode bij onlusten in Gaza en op Westoever

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dode bij onlusten in Gaza en op Westoever

Uitwijzing activist mogelijk de aanleiding

2 minuten leestijd

JERUZALEM - Bij botsingen met Israëlische soldaten in de bezette Gazastrook en op de westelijke Jordaanoever tijdens de tweede dag van uitgebreide demonstraties, is een jonge Palestijn doodgeschoten. Tevens liepen zeventien mensen verwondingen op. Aan Israëlische zijde vielen zeven gewonden, zo blijkt uit een officiële balans, die in Jeruzalem werd opgemaakt.

In Nabloes, op de westelijke Jordaanoever, werd de 17-jarige Palestijn Ibrahim al-Aklik tijdens een betoging gedood door kogels van Israëlische soldaten. Een van zijn medebetogers werd eveneens getroffen. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis overgebracht. De jonge demonstran. j. u . j 1 — ven naar de militairen. Daarbij werd een Israëlische officier gewond. Woensdag werden tijdens onlusten in Gaza zeker 28 mensen gewond.

Brandbommen
Bij het vluchtelingenkamp Kalandia, dat noordelijk van Jeruzalem op ten, die betoogden tegen het dood- de Westoever ligt, raakten zes politielische leger met stenen en ijzeren stase jongeren wilden verspreiden, zo ^'".«^-" stenengooiende Palestijn deelde een politiewoordvoerder mee. De politie en de militairen traden op met traangas en schoten met rubberkogels en met scherp. Er werden 23 studenten, die de verboden Palestijnse vlag meevoerden, gearresteerd. Op de Westoever werd een Israëlische autobus, waarin burgers zaten, getroffen door een brandbom. Een zelfde projectiel werd naar een politievoertuig gegooid.

Al eerder hebben waarnemers erop gewezen dat het Israëlische leger feitelijk niet is toegerust om grootscheepse betogingen in de bezette gebieden, waar 1,3 miljoen Arabieren en 80.000 joden wonen, te bedwingen. De Israëliërs beschikken niet over de wapenstok of waterkanonnen, waardoor de drempel om vuurwapens te gebruiken, laag ligt.

Rashad Shawwa, de voormalige burgemeester van Gaza, die tweemaal door de Israëliërs uit zijn ambt is gezet, legde de schuld van het geweld gisteren bij de Israëlische bezetting.

Aanleiding tot de onlusten in Gaza is kennelijk het Israëlische besluit van dinsdag om een Palestijnse activist uit te wijzen. Ook een auto-ongeluk, waarbij vier inwoners van Gaza om het leven kwamen, heeft een rol gespeeld. De vier mensen werden gedood, toen de auto waarin ze reden in botsing kwam met een vrachtwagen die door een Israëliër werd bestuurd. Inwoners van Gaza beschuldigden de vrachtwagenchauffeur ervan het ongeluk met opzet te hebben veroorzaakt, uit wraak voor een steekpartij waarbij zondag in Gaza-stad een joodse zakenman werd gedood.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Dode bij onlusten in Gaza en op Westoever

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken