Bekijk het origineel

Puzzel 86

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Puzzel 86

4 minuten leestijd

Hallo kameraden! In de keuken gaat onze negentigjarige Floris te keer als een jonge kerel. Hij heeft twee schoorsteenvegers naar binnen zien gaan en die wit hij eens fiks in de kuiten happen. De mannen kijken een beetje benauwd met een gezicht van: „Doet-ie echt niks?" Nee, echt niet, 't is veel geblaf en weinig bijt. Hij doet nog geen vlieg kwaad. Die kan hij trouwens ook niet te pakken krijgen.

Buiten is het wat treurig weer. Het is mistig. Sombere kraaien laten hun akelig gekras horen en loeren vanuit de pruimeboom of er wat te eten valt. En ik ben zélf ook een pietsie treurig. Er zijn de afgelopen maand een stuk of zeven nieuwe puzzelaars bijgekomen, dat is fijn. Maar twee ouwe, trouwe vrienden hebben me het beste gewenst en zijn ermee gestopt. Daar kan ik inkomen, het houdt een keertje op. Alleen, ik kan niet goed tegen afscheid nemen. Het liefst zou ik iedereen vasthouden. Maar dat kan natuurlijk niet. Mannen, het ga jullie goed. We hebben het samen fijn gehad. Een hartelijk welkom voor: Beliain Gouda en Jan in Vlist. Jullie zijn opvolgers van de beide goede vrienden die zich te oud gingen voelen om nog mee te doen. Al een paar keer heb ik een mooi briefje gehad van Willeke van Braak, Lamoen 11 in Leusden. Mag die een aardig prijsje thuis bezorgd krijgen, mensen van de krant? Hartelijk bedankt!

Een heel royale gast schreef: „Oom Rien, ik moet ermee ophouden. Kan mijn zusje mijn punten overnemen?" Helaas... Zoiets mag echt niet van de krant. Jij kunt alleen maar een prijs winnen voor zelf-verdiende punten. Maar ik vond het wel leuk bedacht.

En André heeft met een autoongeluk zijn been gebroken. Mijn vrouw en ik wensen je graag beterschap. Het is goed met je afgelopen. Hadden de andere mensen in de auto helemaal niets ?

Hè, hè, de ruimte is al weer bijna op, want we hebben een puzzel met een tekening en die slokt altijd een groot stuk op. Nog even dit: Sparen jullie oude spullen? Bij voorbeeld je ee''ste boeken, kranten met bijzondere nieuwtjes erin, oude speldjes, of misschien sigarenbandjes, postzegelsof lucifermerken ? Vroeger zeiden ze bij mij thuis altijd: „Wat ben jij een ouwe rommelpot!" Alles stond vol met dozen spullen. Nu staat de hele reutemeteut op zolder: een fietslantaarn waar je een kaars in moest steken, een Canadese helm, granaatscherven, een schoollei, een... nou ja, van alles en nog een beetje.

Bij mij in de buurt woont een jongen van dertien jaar die al een eigen museumpje heeft; je kunt er gratis kijken. Pas schreef hij een brief aan een zeekapitein, die oude schatten had opgediept uit een schip dat in 1750 was vergaan. En weet je wat die man terugschreef? „Kom maar bij mij langs; dan krijg je een prachtige kop en schotel van meer dan tweehonderd jaar oud". Geweldig, hè? Laat me eens weten wat jullie sparen. Misschien kunnen we wat leuke tips doorgeven.

Stop! Geen plaats meer! Naar de puzzel!

Vandaag krijgen jullie elf vragen, makkelijke en moeilijke door elkaar. Als het erg lastig is, heb ik het bijbelhoofdstuk waar je moet zoeken, erbij gezet. Als je alle antwoorden goed hebt, zie je helemaal links van boven naar beneden twee beroemde koningen. Oom Rien, is het genoeg als we alleen die twee namen opsturen? Nee, grapjassen, het gaat om de héle puzzel. De beide namen zijn een hulpje voor jullie, niet voor mij. Daar komen de vragen. 1. De hoofdstad van Syrië. 2. Hoe heette de koning van de Filistijnen die leefde in de tijd van Abraham en Izak? 3. Een van de tien zonen van Haman (kijk bij Esther 9). 4. Een nakomeling van Ismaël noemen we een... 5. Een zilversmid, die oproer maakte tegen Paulus (Handelingen 6. Een man die Nehemia veel last bezorgde (Nehemia 2 vers 10). 7. Stad, waar de volgelingen van de Heere Jezus de naam "christenen" kregen (Handelingen 11 vers 26). 8. Een dochter van de profeet Hosea(Hosea 1). 9. Een weggelopen en door Paulus teruggestuurde slaaf (Filémon). 10. Toen Paulus en z'n vrienden de zee overvoeren, kwamen ze in het land... (Handelingen 16 vers 9 en 10). 11. Die man heeft een tijd de ark in huis gehad (2 Samuel 6).

Wat denken jullie ervan? Niet te moeilijk? Nee, hè? Ik heb 'm zelf ook gemaakt en in een kwartier was het gebeurd. En ik ben werkelijk niet de slimste in het huisgezin. Dit is de tweede puzzel van de decembermaand. Er komt er nog een, meer niet. Stel me aan het eind van het jaar niet teleur asjeblieft. Tabé! Oom Rien

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Puzzel 86

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken