Bekijk het origineel

Grote manifestatie tegen antisemitisme

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Grote manifestatie tegen antisemitisme

Dolman: Antisemitische 'ratten' komen uit hun hol

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Enige honderden mensen hebben zaterdagavond in de Amsterdamse Mozes en Aaronkerk een manifestatie bijgewoond tegen het antisemitisme in ons land. De aanleiding voor deze protestbijeenkomst was de recente ontvoering van de joodse acteur Jules Croiset en bedreigingen tegen joodse gezinnen.

De manifestatie was georganiseerd door een groot aantal organisaties, zoals politieke partijen, vakbonden, kerken, maatschappelijke instellingen en organisaties van kunstenaars. De aanwezigen werden toegesproken voorzitter D. Dolman van de Tweede Kamer. FNV-bestuurder M. Negeman, voorzitter D. Mulder van de Raad van Kerken en actrice Monique van de Ven.

Ratten
Vooral kamervoorzitter Dolman sprak in scherpe bewoordingen. Hij vergeleek de antisemieten van nu met „ratten die —zwak maar brutaal— uit hun hol komen". Het geweld en de provocaties van die kant moeten echter „niet met tegendwang" worden bestreden, meent Dolman. Hij denkt dat het bij de grondwet verboden antisemitisme in de eerste plaats een zaak voor de rechter is.
De kamervoorzitter maakte zich niet alleen zorgen over openlijke antisemieten, vertelde hij. Hij heeft het ook niet begrepen op „wijze lieden die menen dat joden niet zo lichtgeraakt moeten zijn".
De korte ontvoering van Croiset in België was vermoedelijk een reactie op de protesten van vooral joodse zijde tegen de mogelijke opvoering door de Amsterdamse theaterschool van het stuk „Het vuil, de stad en de dood" van de Duitse toneelschrijver en filmer Fassbinder. Ook de bedreigingen aan het adres van joodse gezinnen hebben daar waarschijnlijk mee te maken.

Maatregelen
De Amsterdamse politie nam zoals bekend maatregelen om de bedreigde joden te beschermen. De Mozes en Aaronkerk aan het Waterlooplein werd zaterdagavond eveneens extra door de politie in de gaten gehouden. FNV-bestuurder Negeman zei in zijn korte toespraak te vrezen dat de ontvoering van Croiset geen incident is. „Het is alleen maar weer een andere vorm van antisemitisme", zei hij.
De FNV'er herinnerde eraan dat de Nederlandse regering enkele jaren geleden maar mondjesmaat bereid was iets te doen tegen de niet-joodverklaringen die Arabische landen eisen van werknemers van buitenlandse bedrijven. De FNV nam scherp stelling tegen die verklaringen, aldus Negeman.
Het zou hem niet verbazen, zei hij, als niet-joodverklaringen door Nederlandse zakenlieden „in een meer beschaafde vorm" nog steeds worden verstrekt aan Arabische opdrachtgevers.

Bom-melding
Op het moment dat de manifestatie was afgelopen en iedereen de Mozes en Aaronkerk al verliet, kwam bij de Amsterdamse politie een anonieme bom-melding binnen. De politie heeft nog gezocht naar een mogelijke bom, maar heeft niets gevonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Grote manifestatie tegen antisemitisme

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken