Bekijk het origineel

Joods bulletin publiceert tekst van Fassbinder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Joods bulletin publiceert tekst van Fassbinder

B'nai B'rith: Alleen voor intern gebruik

2 minuten leestijd

DEN HAAG/AMSTERDAM -„Zuiver voor intern gebruik" is in het informatiebulletin van de Nederlandse afdeling van de internationale joodse broederschap B'nai B'rith (zonen van het verbond) de tekst van het omstreden toneelstuk "Het vuil, de stad en de dood" van Rainer Werner Fassbinder gepubliceerd. Dit heeft de voorzitter van de loge Den Haag-Rotterdam-Leiden van B'nai B'rith, R. Simon, desgevraagd 'meegedeeld. Het Nieuw Israëlietisch Weekblad maakt deze week melding van de publikatie.

Binnen B'nai B'rith Nederland vindt momenteel een interne discussie over Fassbinders stuk plaats. In dat kader werd het stuk afgedrukt in "B'nai B'rith Berichten", dat uitsluitend aan de ongeveer vierhonderd leden in Nederland wordt toegezonden. Verder hield bovengenoemde loge gisteravond een forumdiscussie over het stuk. Daarbij was hoofdredacteur M. Kopuit van het Nederlands Israëlietisch Weekblad een van de sprekers.
B'nai B'rith telt over de hele wereld ongeveer 500.000 leden. In Nederland zijn er vier loges. Behalve bovengenoemde zijn er twee in Amsterdam en is er een in Oost-Nederland.

Kritiek
De publikatie is in joodse kringen op kritiek gestuit. De Haagse rabbijn L. van de Kamp heeft volgens het NIW na de publikatie bedankt voor het lidmaatschap van B'nai B'rith. Richard Stein, voorzitter van de Stichting bestrijding antisemitisme (STIBA), noemt de publikatie „een hoogst smakeloze actie". Ook Ronny Naftaniël, directeur van het Centrum voor documentatie en informatie Israël (CIDI), acht de publikatie „smakeloos", aldus het NIW.
In november werd in Rotterdam de opvoering van "Het vuil" verijdeld. Na discussies met vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap besloot de Amsterdamse Toneelschool, die het stuk als eindexamenstuk had gepland, alle voorstellingen af te gelasten.

Golf van angst
De joodse acteur Jules Croiset, die zich fel tegen opvoering van het toneelstuk had gekeerd, werd veertien dagen geleden in België ontvoerd. Hij wist een dag later, aangeslagen maar verder gezond, te ontsnappen. Als gevolg van deze ontvoering en een aantal antisemitische dreigbrieven en telefoontjes werd de joodse gemeenschap „overspoeld door een golf van angst", zo meldde vorige week het NIW.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 34 Pagina's

Joods bulletin publiceert tekst van Fassbinder

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 34 Pagina's

PDF Bekijken