Bekijk het origineel

Omvangrijk offensief tegen Afghaans verzet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Omvangrijk offensief tegen Afghaans verzet

Leger probeert beleg Khost te breken

2 minuten leestijd

MOSKOU - Het Afghaanse le^er is een grootscheeps offensief begonnen tegen 9000 islamitische verzetsstrijders in het zuidoosten van Afghanistan, vlakbij de grens met Pakistan. Dit heeft de Sowjetrussische televisie zaterdag bekendgemaakt.

Er werden beelden getoond van granaatbeschieting^n van verzetsbolwerken en wapentoevoerroutes in het gebergte in het district Khost, dat in de provincie Pakhtiya ligt.

Volgens verslaggever Michail Lesjsjinski heeft de operatie zowel militaire als politieke doelstellingen. De leiding is in handen van legerstafchef luitenant-generaal Shah Nawas, die zei dat de aanval is ingezet nadat pogingen een vreedzame oplossing te vinden voor de strijd, waren mislukt.

Lesjsjinski zei verder dat de lokale Jadran-stam erin was geslaagd het gebied gedurende lange tijd te isoleren van het centrum van het land. „Gedurende negen jaar is de bevolking van het district door de contrarevolutie gegijzeld". Nawas zei dat de Jadran-stam de vredesvoorstellen kennelijk onder druk van Pakistan en westerse landen heeft verworpen. „De blokkade van Khost zal nu met militaire middelen worden opgeheven", aldus de generaal.

Lesjsjinski noch Nawas maakte gewag van de mogelijke betrokkenheid van Sowjetrussische militairen bij de operatie. Er waren alleen Afghaanse militairen in beeld.

Vrijlating

De Afghaanse autoriteiten hebben zaterdag opnieuw 351 politieke gevangenen vrijgelaten in het kader van het vorige maand door president Najib afgekondigde programma voor nationale verzoening, zo heeft radioKaboel |>ekendgemaakt. ,

Volgens, radio-Kaboel werden de gevangenen vrijgelaten uit gevangenissen in de provincies Nangarhar en Kunar, in het oosten van Afghanistan, en in Herat, in het westen van het land.

Hiermee is het aantal mensen aan wie amnestie is verleend gestegen tot 2769. Westerse diplomaten in Islamabad hebben gezegd dat de 2300 gevangenen die op 6 december in Kaboel werden vrijgelaten, onmiddellijk in het Afghaanse leger werden opgenomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Omvangrijk offensief tegen Afghaans verzet

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken