Bekijk het origineel

mogen vragen naar aids

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

mogen vragen naar aids

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Verzekeraars behoren bij het afsluiten van een levensverzekering niet te vragen of iemand homoseksueel is. Het enkele feit dat iemand homoseksueel is, is niet van belang bij de beoordeling van het aidsrisico. Dat staat in een notitie over verzekering van aidsrisico, die vrijdag door de ministerraad is goedgekeurd.

Verzekeraars mogen wel vragen of iemand seropositief is of aan de ziekte aids lijdt. De bewindslieden hebben er ook geen bezwaar tegen dat verzekeraars uitdrukkelijft vragen of iemands bloed in het verleden op aids is getest. Zij vinden dat geen ontoelaatbare inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.

Wel wijzen de bewindslieden erop dat enkel het feit dat iemand ooit is getest geen reden voor weigering van een verzekering mag zijn. De bewindslieden achten het toelaatbaar dat verzekeraars een aanvrager van een verzekering vragen mee te werken aan een onderzoek op besmetting, maar dit onderzoek moet niet worden gevraagd op grond van geslacht, huwelijkse staat, woonplaats of beroep, aldus het kabinet in de notitie aan de Kamer.

Vragen die bij het sluiten van een verzekering over de gezondheid worden gesteld, zullen altijd in meer of mindere mate het privéleven van de betrokkene raken. Maar eéïi verzekeraar behoort slechts te vragen naar feiten die voor de beoordeling van het risico van belang zijn, aldus de notitie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

mogen vragen naar aids

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken