Bekijk het origineel

Overleg tussen contra's en Managua in impasse

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overleg tussen contra's en Managua in impasse

Verzet eist rechtstreekse besprekingen

2 minuten leestijd

SANTO DOMINGO - De gisteren in de Dominicaanse Republiek begonnen tweede ronde van onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de Nicaraguaanse regering en het door de VS gesteunde verzet is al na enkele uren in een impasse geraakt en afgebroken.

Belangrijkste struikelblok is de eis van het verzet om rechtstreeks te kunnen praten met leden van de sandinistische regering, die een aantal technische en buitenlandse adviseurs naar Santo Domingo had gestuurd. Ook het grote offensief waaraan de contra's zijn begonnen lijkt roet in het eten te hebben gegooid, hoewel beide partijen zondag nog verklaarden dat de nieuwe verzetsacties geen beletsel hoefden te zijn voor voortgang van de dialoog.

De contra's begonnen zondag aan acties tegen het regeringsleger in de provincie Zelaya. Belangrijkste doelen waren drie steden in een mijnbouwgebied en een belangrijke verkeersweg tussen de hoofdstad Managua en een haven via welke veel militair materieel zou worden aangevoerd.

Nicaraguaans probleem

„Het gaat hier om een Nicaraguaans probleem, dat door Nicaraguanen moet worden opgelost", luidde de reactie van contra-woordvoerder Jaime Morales Carazo over de buitenlanders in de regeringsdelegatie. Hij wil dat de Nicaraguaanse regering een ministeriële delegatie laat onderhandelen of desnoods de Nicaraguaanse ambassadeur in de Dominicaanse Republiek naar de onderhandelingen stuurt. Maar de regering in Managua zou dit blijven weigeren, aldus Morales bij het afbreken van het overleg rond middernacht.

Van de adviesstaf van de regering maken onder anderen de Westduitse sociaal-democraat Hans Jurgen Wischnewski en de Amerikaanse jurist Paul Richeler deel uit. De regering weigert rechtstreeks met de contra's te onderhandelen, omdat die slechts een pion zouden zijn van de Verenigde Staten, die de verzetsbeweging ondanks het Middenamerikaanse vredesplan met raad en daad blijven steunen.

Een woordvoerder van de Nicaraguaanse regering in Managua bevestigde dat er fel werd gevochten in een gebied op 450 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad. Volgens de regering zijn daar 1000 contra's bij betrokken. Contra-woordvoerder Matamoros zei dat een radarstation was beschadigd en dat veel wapens waren buitgemaakt. Een van de vertegenwoordigers van de contra's, de miljonair Carazo, zei tegen journalisten in Santo Domingo: „Vechten, praten, praten, vechten. Wij volgen de militaireprincipes".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Overleg tussen contra's en Managua in impasse

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken