Bekijk het origineel

Nieuwe investeringen in Zuid-Afrika verboden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe investeringen in Zuid-Afrika verboden

Voorstel in Kamer aanhangig gemaakt

2 minuten leestijd

DEN HAAG - In de nabije toekomst worden nieuwe, rechtstreekse investeringen in ZuidAfrika wettelijk verboden. Een voorstel daartoe is bij de Tweede Kamer aanhangig gemaakt.

Begin dit jaar werd het Nederlandse bedrijfsleven opgeroepen om -vooruitlopend op de nieuwe wetgeving- van investeringen in ZuidAfrika af te zien. In het bij de Kamer ingediende voorstel wordt erop gewezen dat de praktijk reeds in belangrijke mate overeenkomstig is aan de nu voorgestelde wettelijke regeling. Op dit moment -zo leert de toelichting- is er sprake van een ontwikkeling naar desinvesteren.

Het investeringsverbod omvat het nemen van meerderheidsdeelnemingen in Zuidafrikaanse maatschappijen, het oprichten of uitbreiden van vestigingen en/of filialen in ZuidAfrika of het verstrekken van leningen met het karakter van een deelneming.

Nederlandse ondernemingen met vestigingen of dochtermaatschappijen in Zuid-Afrika worden tevens wettelijk verplicht te rapporteren over de naleving van de Europese gedragscode door deze vestigingen. In deze code wordt opgeroepen tot erkenning van de zwarte vakbonden, tot het in acht nemen van bepaalde minimumloonvoorschriften, tot verbetering ' van de (secundaire) arbeidsvoorwaarden en tot opheffing van alle rassenscheiding op de werkplaats.

Sanctionering

Op het niet nakomen van de (jaarlijkse) rapportageplicht staat een strafrechtelijke sanctionering. Controleurs van de Economische Controledienst worden belast met het toezicht op de naleving van de wet.

In een reactie op het wetsvoorstel zei een woordvoerder van de Stichting Anti-Apartheids Beweging Nederland (AABN) blij te zijn met elke stap in de goede richting van de Nederlandse regering. Die goede richting houdt volgens de AABN alomvattende sancties in. Hij wees er echter op dat nog heel veel moet gebeuren wil de wet effectief worden nageleefd, omdat er „veel sluipwegen blijken te zijn om onder de wet uit te komen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Nieuwe investeringen in Zuid-Afrika verboden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken