Bekijk het origineel

Nieuwe gegevens over verleden Waldheim

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe gegevens over verleden Waldheim

Joodse organisaties publiceren documenten

3 minuten leestijd

LOS ANGELES — Leiders van joodse organisaties hebben gisteren gezegd te hopen dat de publikatie van nieuwe gegevens over het nazi-oorlogsverleden van Kurt Waldheim , deze zal nopen zijn functie van president van Oostenrijk pi neer te.leggen.

„Een nazi-oorlogsmisdadiger dient zijn levenseinde in schande door te • brengen", zo meende Menachem Rosensaft, voorzitter van het Internationale Netwerk van Kinderen van Joodse Overlevenden van de Holocaust.

Rosensaft was een van de velen die aanwezig waren bij een persconferentie in Los Angeles van journalist Charles Ashman. Ashman maakte daarbij documenten openbaar die afkomstig zijn uit Joegoslavië, Oostenrijk en de Verenigde Staten. Hij zei dat deze documenten uitwijzen dat Waldheim zeer waarschijnlijk is gechanteerd door landen in het Oostblok.

Wel of geen fouten?

Uit de documenten, waaronder een van het Amerikaanse ministerie van justitie, valt op te maken dat er of op grote schaal beleidsmatige fouten zijn gemaakt of dat een grote coverup operatie heeft plaatsgevonden toen de VS in 1971 Waldheims kandidatuur voor de functie van secretarisgeneraal van de Verenigde Naties steunden, aldus Ashman.

Het Britse blad Sunday Express maakte afgelopen zondag melding van Ashmans verhaal. De krant berichtte dat Joegoslavië over informatie over Waldheims oorlogsverleden beschikt waardoor deze vele jaren bloot heeft gestaan aan chantage door Oostblok-landen.

Waldheims woordvoerder Gerold Christian zei toen dat de aantijgingen van Ashman geen enkele grond van waarheid "bevatten. Zelf heeft Waldheim, die in de periode 1972-1982 secretaris-generaal van de VN was, steeds volgehouden niet persoonlijk betrokken te zijn geweest bij nazimisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voormalig lid van het Huis van Afgevaardigden Elizabeth Holtzman zei zich af te vragen hoeveel de Amerikaanse regering over de affaire Waldheim weet en wanneer zij deze kennis vergaard heeft: Holtzman is nu werkzaam als aankiager bij de districtsrechtbank van Brooklyn, New York, en als zodanig vooral belast met deportatie-zaken van nazi-oorlogsmisdadigers.

„Hoe kan het dat de VS niet slechts een keer, maar drie maal hun stem op Kurt Waldheim hebben uitgebracht om hem als secretaris-generaal van de VN te behouden?", zei zij.

Brief

Onder de documenten die gisteren door Ashman in de openbaarheid werden gebracht was een van 28 april 1980 daterende brief van de toenmalige minister van justitie Benjamin Civiletti aan Waldheim. Ashman verklaarde deze brief in handen te hebben gekregen via een beroep op de Amerikaanse wet inzake vrijheid van informatie.

In de brief wordt gerept over het feit dat verscïieidene Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben gevraagd om inzage in de VN-archieven over nazi-oorlogsmisdadigers. Voorts wordt in de brief gezegd dat de afdeling speciaal onderzoek (OSI) van het ministerie van justitie, die in 1979 werd ingesteld, van plan was gerechtelijke stappen te ondernemen tegen dergelijke oorlogsmisdadigers.

Civiletti gaf Waldheim de verzekering dat de OSI er „nauwlettend op toe zal zien dat de vertrouwelijkheid van alle tot haar beschikking staande informatie niet wordt geschonden".

Ashman stelde tijdens de persconferentie dat de informatie waar in de brief naar verwezen wordt ook gegevens betrof over Waldheims eigen oorlogsverleden en dat Civiletti dus in feite impliciet toezegde dat deze gegevens geheim zouden blijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 56 Pagina's

Nieuwe gegevens over verleden Waldheim

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 56 Pagina's

PDF Bekijken