Bekijk het origineel

BRD verwacht nieuwe processen tegen nazi's

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

BRD verwacht nieuwe processen tegen nazi's

VN geven Bonn lijst met 30.000 namen

2 minuten leestijd

STUTTGART - Een groot aantal mensen in de Bondsrepubliek, dat ervan wordt beschuldigd nazi-misdaden te hebben gepleegd, staat in de komende jaren mogelijk nog een proces te wachten. Daarbij zullen ook „prominenten" uit de politiek en de economie betrokken zijn, zo heeft de leider van het nationaal bureau ter opheldering van nazi-misdaden gisteren verklaard.

Naar verwachting zullen de opsporingsambtenaren tegen bijna 4500 Westduitsers een nader onderzoek instellen en de gegevens daarvan aan de gerechtelijke macht doorspelen. De verdenking luidt in alle gevallen "moord". De nieuwe reeks onderzoeken is mogelijk geworden, doordat de Verenigde Naties in de herfst van 1986 een lijst met ongeveer 30.000 namen heeft overhandigd, onder wie talrijke getuigen van nazi-misdaden.

Geen grote processen

Tot grote processen zoals rond de gebeurtenissen in het concentratiekamp Majdanek zal het volgens een woordvoerder van het nationaal bureau niet komen. De talrijke commando-niveaus van organisaties als de de NSDAP, SS, Gestapo en Wehrmacht zijn volgens Alfred Streim afgegraasd. Nu gaat het voornamelijk om excessen van Duitse militaire bewakers in Polen en in Frankrijk.

Slechts bij een deel van de te onderzoeken gevallen zal het naar de mening van Streim ook daadwerkelijk tot een proces komen. Veel van de beschuldigden zijn ouder dan tachtig en kunnen -zoals eerder is gebleken- op medische indicatie aan een proces ontkomen. Van een groot aantal mensen is overigens niet duidelijk of zij nog in leven zijn en waar ?ij verblijven.

Wetsvoorstel

Botha's partij won in mei van dit jaar de verkiezingen, die de invloed versterkten van conservatieven die tegen elke verzachting van de apartheid zijn. In 1989 zouden op basis van de nieuwe grondwet van 1985 algemene verkiezingen gehouden moeten worden, maar de president heeft een wetsvoorstel liggen om de zittingsperiode te verlengen tot en met 1992. Daarvoor heeft Botha de steun van de Labour Party nodig om in het driekamer-parlement een meerderheid te krijgen in de kamer van kleurlingen.

De wet op de gescheiden woongebieden is in enkele steden al behoorlijk verwaterd, maar dit jaar waren er ook tekenen dat men wilde proberen scherper tegen overtredingen ervan op te treden of de toepassing ervan overlaten aan gemeentebesturen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 56 Pagina's

BRD verwacht nieuwe processen tegen nazi's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 1987

Reformatorisch Dagblad | 56 Pagina's

PDF Bekijken