Bekijk het origineel

Verkoopvan diamanten heejft records gebroken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verkoopvan diamanten heejft records gebroken

2 minuten leestijd

LONDEN — De verkoop van diamanten op de wereldmarkt heeft in 1987 alle records gebroken. De verkoop is toegenomen van bijna 2.6 miljard dollar in 1986 tot 3,1 miljard dollar in 1987, zo heeft de Centrale Verkoop Organisatie (CSO), de verkoopafdeling van de Zuidafrikaanse gigant De Beers Consolidated Mines, bekendgemaakt.

Het vorige record dateert van 1980, toen een verkoopcijfer van 2.7 miljard dollar werd genoteerd. De Beers heeft min of meer een monopolie in de diamanthandel. Landen die hun stenen via de CSO verkopen zijn onder meer Zaïre, Australië, Botswana, de SowjetUnie en Zuid-Afrika.

Het verkooprecord werd veroorzaakt door een groeiende consumentenvraag en de zwakke dollar, aldus CSO-woordvoerder Andrew Lamont. Toen de dollar eind 1987 weer nieuwe dieptepunten bereikte, werd het in landen met sterke valuta's steeds aantrekkelijker om diamanten te kopen. Grote kopers waren vooral de Bondsrepubliek Duitsland en Japan. Volgens Lamont zouden de verkoopcijfers nog hoger zijn geweest als er niet zo veel onzekerheid had geheerst na de ineenstorting van de effectenbeurzen in oktober.

De CSO, die gewoonlijk bij zwakke prijzen het aanbod van diamanten op de markt inkrimpt, heeft na de beurscrisis de hoeveelheid diamanten op de markt beperkt. Dat is door de diamanthandel goed ontvangen en volgens eerste berichten zijn de kerstverkopen eind vorig jaar redelijk geweest, zelfs beter dan die van vorig jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Verkoopvan diamanten heejft records gebroken

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken