Bekijk het origineel

Z-Afrika: Wij staan achter acties Israël

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Z-Afrika: Wij staan achter acties Israël

The Citizen signaleert gelijke gebeurtenissen

3 minuten leestijd

JOHANNESBURG - Het Zuldafrikaanse, regeringsgezinde dagblad The Citizen lieeft gisteren liet Israëlisclie geweld tegen de Palestijnse volksopstand in de bezette gebieden verdedigd en het vergeleken met de zwarte onrust in Zuid-Afrika.

Wij weten dat de veiligheidstroepen (in ons geval politie, in het geval van Israël soldaten) gedwongen zijn, om hun leven te beschermen en het geweld uit te roeien, te schieten op demonstranten," aldus het commentaar in The Citizen.

De krant zei ook dat televisiecamera's „worden gericht op de acties van de soldaten, zoals ze gericht waren op de acties van onze politie, waarmee ze een indruk geven van wreedheid, die in de hele wereld de haat tegen Israël aanwakkert, zoals die de haat tegen Zuid-Afrika aanwakkerde".

Opnieuw een dode

Het commentaar vervolgde: „Wij sympathiseren met Israël wanneer de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie tinderen gebruikt in demonstraties, waarin zij met stenen en brandbommen gooien naar soldaten en barricades opwerpen van brandende banden, want die taktieken werden eerst in Zuid-Afrika gebruikt".

In de Gazastrook hebben zich gisteren opnieuw gewelddadige protesten voorgedaan, na het middaggebed in de moskeeën. Er zouden een dode en zeven gewonden zijn gevallen. Het leger bevestigde intussen dat scherpschutters worden ingezet voor het uitschakelen van relschoppers.

Het Palestijnse persbureau PPS zei dat in het kamp Burej een 22-jarige man was doodgeschoten. In het kamp Khan Yunis zouden vier gewonden zijn gevallen.

Een medewerker van een ziekenhuis bevestigde telefonisch dat er zes slachtoffers met schotwonden waren binnengebracht en dat een van hen dood was. Een ander was levensgevaarlijk gewond.

Steun van Howe

Een Palestijnse verslaggever meldde dat in Khan Yunis vier gewonden waren gevallen, toen het leger optrad tegen gelovigen die na het gebed voor een stille mars naar het centrum trokken. De soldaten gebruikten traangas en openden vervolgens het vuur, aldus de lezing van de Palestijn.

Ruim twee uur later kon van het leger nog geen bevestiging van die berichten worden gekregen.

De Britse minister van buitenlandse zaken sir Geoffrey Howe heeft gisteren zijn onderminister David Meilor gesteund in diens kritiek op het beleid van de Israëlische regering inzake de bezette gebieden. Howe zei in een radio-interview dat Mellor slechts heeft verwoord wat de Britse regering al lange tijd vindt en zegt.

Een hoge functionaris van de Verenigde Naties is gisteren in Israël aangekomen om een onderzoek in te stellen naar het lot van Palestijnse vluchtelingen in de door Israël bezette gebieden. Israël heeft bezwaar gemaakt tegen het bezoek.

Assistent secretaris-generaal Marrack Goulding werd op het vliegveld Ben Goerion niet ontvangen door een vertegenwoordiger van de Israëlische regering. De Veiligheidsraad van de VN heeft Israël tweemaal veroordeeld wegens het geweld dat in de bezette gebieden wordt gebruikt om protesten van de plaatselijke bevolking de kop in te drukken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Z-Afrika: Wij staan achter acties Israël

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken