Bekijk het origineel

Defensie wijst kritiek Ploeg van de hand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Defensie wijst kritiek Ploeg van de hand

3 minuten leestijd

<p>In 1985 is het ministerie van defensie begonnen zich te beraden over de aanschaf van helikopters die de verouderde Alouette moeten vervangen. In de allereerste fase zijn belialve een aantal Europese kandidaten ook de Apache's afgevallen. De toenmalige prijs van de Apache bedroeg ongeveer 20 miljoen dollar, tegen een koers die rond de 3 gulden voor de dollar lag.</p>


Sindsdien is er volgens Ploeg een intern Europees touwtrekken geweest over de produktie van helikopters tussen de Italianen enerzijds en de Fransen en Westduitsers anderzijds.


Met Spanje, Engeland en Italië doet Nederland mee aan een studie van de Italiaanse Mangusta van de Agusta-fabrieken, terwijl Frankrijk en de Bondsrepubliek Duitsland een overeenkomst hebben gesloten öm zelf een helikopter te ontwikkelen. Die Frans-Duitse helikopter komt echter volgens Ploeg niet in aanmerking, omdat hij ongeveer 50 miljoen dollar gaat kosten. Ploeg: „Behalve de Apache blijft daarom de Mangusta als enig alternatief over". Ploeg wil geen voorkeur uitspreken voor de Amerikaanse Apache of Italiaanse Mangusta. Hij noemt ze allebei prima helikopters, maar hij zegt dat de Apache een revolutionaire helikopter is op het gebied van de anti-tankbestrijding: het toestel is zeer wendbaar en snel, kan moderne wapensystemen voeren en is 's nachts inzetbaar.


Onverstandig


Ook als de keuze uiteindelijk op een Europese helikopter zou vallen, vindt Ploeg het alleen al uit concurrentieoverwegingeïi onverstandig dat staatssecretaris Van Houwelingen zich bij voorbaat vastlegt op «en Europees toestel, hoe lofwaardig hij de inspanningen van de staatssecretaris voor de Europese defensie-industrie ook vindt. Daar komt volgens Ploeg nog bij dat het argument van Van Houwelingen als zou de Apache te duur en te zwaar zijn voor de Europese luchtmacht onjuist is.


„Van Houwelingen gebruikt het argument dat je geen Mercedes moet kopen als je het ook met een Volkswagen af kunt. Dat is juist als de Volkswagen 20.000 gulden kost en de Mercedes 100.000 gulden. Maar dat is hier duidelijk niet het geval. Het prijsargument tegen de Apache gaat niet op, nu de koers van de Amerikaanse dollar zo laag is en de prijs van de Apache aanzienlijk lager is geworden, omdat de Amerikaanse strijdkrachten ongeveer duizend Apache's in bestelling hebben", aldus Ploeg. Het is daarom volgens het VVD-kamcrlid zaak alle opties bij aankoop van nieuwe helikopters nauwkeurig te bestuderen, met inbegrip van de Amerikaanse Apache's.


Een woordvoerder van het ministerie van defensie in Den Haag zei gisteren de kritiek van Ploeg nogal onbegrijpelijk te vinden. Er zijn weliswaar oriënterende gesprekken geweest met McDonell Douglas, maar aan deze firma is nooit een offerte gevraagd", aldus de woordvoerder.


Het aanbod tot 100 procent compensatie is volgens defensie niet bijzonder, want dat is een standaardeis bij iedere bestelling in het buitenland. Volgens de defensiewoordvoerder is de Apache-helikopter niet alleen in aanschaf maar ook in exploitatie te duur. Daar komt nog bij dat de Apache niet geheel voldoet aan de operationele eisen die de landmacht stelt aan een anti-tankhelikopter. „De Apache is een echte aanvalshelikopter, terwijl wij een helikopter zoeken die we kunnen inzetten bij een doorbraak van tanks, een soort brandweerfunctie", aldus de woordvoerder in een reactie op de uitlatingen van Ploeg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Defensie wijst kritiek Ploeg van de hand

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken