Bekijk het origineel

VN-afgezant krijgt in Israël nul op het rekest

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VN-afgezant krijgt in Israël nul op het rekest

Israëlische leger doodt opnieuw betoger

3 minuten leestijd

JERUZALEM/GAZA - Israëlische troepen hebben gisteren in de Gaza-strook, dicht bij de grens met Egypte, opnieuw een Palestijn doodgeschoten en twee verwond. De Israëlische autoriteiten hebben in hetzelfde gebied de afgezant van de Verenigde Naties, Marrack Goulding, geen toestemming gegeven Palestijnse vluchtelingenkampen te bezoeken.

„Ik kreeg geen toestemming het vluchtelingenkamp te bezoeken", aldus Goulding, „maar ik ga naar een ander kamp". Zeven van de acht kampen in de Gaza-strook zijn ontoegankelijk, omdat er een uitgaansverbod van kracht is of omdat zij tot militair gebied zijn verklaard. Goulding ging daarom het achtste bezoeken, maar toen hij zag dat bewoners van het kamp vi'egversperringen oprichtten, besloot hij om te keren om geen ongeregeldheden te veroorzaken.

De doodgeschoten Palestijn ipaakte volgens militaire bron deel uit van een groep met messen bewrapende Palestijnen die een Israëlische militair licht hadden verwond. Het totale aantal slachtoffers onder de Palestijnen is hiermee volgens niet-officiële cijfers in één maand opgelopen tot 35.

Deportatie

Veiligheidsfunctionarisen hebben meegedeeld dat de deportatie van vier Palestijnse activisten ophanden is. De Vier hebben hun protest tegen de uitwijzing ingetrokken omdat zij onder de huidige omstandigheden geen vertrouwen hebben in rechtvaardigheid van Israels juridische systeem, zo maakten hun advocaten bekend. Het viertal zal vermoedelijk van de westelijke Jordaanoever worden gedeporteerd naar de 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon, omdat Egypte, Jordanië en Syrië hebben geweigerd uitgewezen Palestijnen op te nemen. Israël wil daarnaast nog een groep van vijf Palestijnen over de grenzen zetten. De Veiligheidsraad van de VN heeft Israël in een resolutie verzocht van deportaties af te zien.

Goulding heeft minister van defensie Yitzhak Rabin gisteravond gewezen op de bezorgheid van de VN over de verslechtering van de situatie in de bezette gebieden. Hij heeft tevens geprotesteerd tegen de weigering van de autoriteiten om hem toe te laten tot Palestijnse vluchtelingenkampen in de Gaza-strook. Goulding is door secretaris-generaal Javier Pérez de Cuéllar belast met het opstellen van een rapport over de wrtjze waarop de burgers in de bezette gebieden kunnen worden beschermd. Hij blijft tot morgen in Israël.

De vooraanstaande Israëlische kolonist die maandag in Beitin een zestienjarige Palestijn doodschoot, zal volgens de politiecommandant van Ramallah in staat van beschuldiging worden gesteld wegens doodslag. De militaire commandant van de westelijke Jordaanoever, generaal Amram Mitzna, zei echter dat de kolonist, die aan het hoofd staat van 27 joodse nederzettingen in het gebied, pas het vuur heeft geopend toen zijn leven in gevaar kwam.

Autonomie

In Jeruzalem heeft minister van buitenlandse zaken Sjimon Peres tijdens een bijeenkomst van een parlementaire commissie gezegd dat Jordanië zich bereid heeft verklaard in het kader van autonomie voor de bezette gebieden de verantwoordelijkheid voor de Gaza-strook op zich te nemen. Rechtse parlementariërs die Peres voorhielden dat daarmee de veiligheid van Israël in gevaar wordt gebracht, kregen van Péres te horen dat er vanuit Jordanië nog nooit een Katjoesja-raket is afgevuurd op Israël. Jordanië heeft niet eerder het bestuur gevoerd over de Gaza-strook. De strook van Gaza viel van 1948 tot aan de Israëlische bezetting in 1967 onder Egypte.

Het Witte Huis heeft gisteren laten weten dat directe Arabisch-Israëlische onderhandelingen tot een duurzame oplossing in de bezette gebieden kunnen leiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

VN-afgezant krijgt in Israël nul op het rekest

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken