Bekijk het origineel

Nederlandse delegatie naar beëdiging Shankar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederlandse delegatie naar beëdiging Shankar

Suriname respecteert De Gaay Fortman

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Oud-minister W. E de Gaay Fortman gaat later deze maand naar Paramaribo voor de beëdiging van de nieuwe Surinaamse president.

Samen met afgevaardigden van de Nederlandse Antillen en Aruba en met de tijdelijk zaakgelastigde in Paramaribo, R. M. van der Kroon, vertegenwoordigt hij Nederland bij de plechtigheden. Dat heeft minister Van den Broek van buitenlandse zaken gisteren bekendgemaakt.

Het nieuwe staatshoofd van Suriname wordt de landbouweconoom ir. Ramsewak Shankar. Vorige week nodigde Suriname Nederland uit Om aanwezig te zijn bij diens beëdiging op 25 januari. De Gaay Fortman zal de speciaal voor deze gelegenheid samengestelde delegatie leiden. Het sturen van de ook in Suriname gerespecteerde ex-bewindsman toont aan dat Nederland groot belang hecht aan verbetering van de betrekkingen tussen Den Haag en Paramaribo.

De Gaay Fortman was als minister van koninkrijkszaken in het kabinetDen Uyl (1973-1977) nauw betrokken bij het onafhankelijk worden van Suriname in 1975. Van den Broek zelf wil nog niet naar Paramaribo. Hij is bereid naar Suriname te gaan om te praten over normalisatie van de betrekkingen en hervatting van de ontwikkelingshulp na de vorming van een nieuwe regering en de presentatie van een regeerprogramma. De bewindsman onderstreepte in dit verband dat de uitnodiging voor een bezoek van Suriname moet komen.

„Ernstig verstoord"

Van den Broek sprak de hoop uit dat de beëdiging van de president een nieuwe periode in de verhouding tussen Nederland en Suriname inluidt. Volgens hem zal veel afhangen van de „hechtheid van de democratie", de rechtszekerheid en het respecteren van de mensenrechten in Suriname. Hij kijkt met zorg naar de „ernstig verstoorde relatie" tussen de bosnegergemeenschap en het bewind in Paramaribo. Om een verzoening dichterbij te brengen, riep hij beide partijen op tot een wapenstilstand en toonde Nederland zich bereid te bemiddelen tussen de groep-Brunswijk en de regering in Paramaribo.

Hoewel Van den Broek nog geen verzoeken tot bemiddeling ontving, zijn de informele reacties op het Nederlandse aanbod niet negatief. In kringen van het Front voor Democratie en Ontwikkeling werd vorige week de verwachting uitgesproken dat de nieuwe leiders het aanbod „welwillend" zullen ontvangen. De vertegenwoordiger van het Jungle Commandp in Nederland, dr. Eddy Jozefzoon, liet ook weten dat de groep-Brunswijk „niet onwelwillend" staat tegenover Nederlandse bemiddeling.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Nederlandse delegatie naar beëdiging Shankar

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken