Bekijk het origineel

Jacob van Campen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jacob van Campen

1 minuut leestijd

Pieter was in Haarlem leerling van historieschilder en portrettist Frans de Grebber en zo ook collega van de iets oudere Jacob van Campen, die Pieter wellicht de perspectief leer bijbracht. Saenredam trad ook vaak als bouwkundig tekenaar op voor Van Campen, die onder meer het Amsterdamse stadhuis (nu Paleis op de Dam) ontwierp en die ook een zwart-krijttekening van z'n vriend Saenredam vervaardigde. Dank zij Van Campen kocht Constantijn Huygens voor zijn Haags stadspaleisje Saenredams "Interieur van de Utrechtse Mariakerk" aan, dat nu in het Rijksmuseum hangt. Pieter Saenredam werkte onder meer in Rhenen, Alkmaar, Assendelf t en gedurende vijf maanden in Utrecht, in 1636.

Zijn "Mariakerk" is dus pas vele jaren later, aan de hand van in zijn archief bewaarde schetsen, geschilderd. Het is in dit schilderij de kunstenaar vooral om de monumentale architectuur der kerken te doen. Daarom

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Jacob van Campen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken