Bekijk het origineel

Hervormingspleidooi 43 Tsjechoslowaken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hervormingspleidooi 43 Tsjechoslowaken

Ex-communisten vragen inzet bevolking

2 minuten leestijd

PRAAG — Drieënveertig voormalige communisten, onder wie veel vooraanstaande activisten uit de periode van de zogenaamde Praagse Lente van '68, hebben gisteren de Tsjechoslowaakse bevolking opgeroepen zich in te zetten voor wezenlijke veranderingen. De activisten eisen verder rehabilitatie en gelijke rechten voor allen.

In een document waarin het feit wordt herdacht dat 20 jaar geleden Alexander Dubcek partijleider werd, wijzen de 43 mannen en vrouwen de beschuldiging van de hand dat de hervormingen van 1968 uit de hand waren gelopen. Zij voeren aan dat de twintig jaar van stagnatie die op de repressie volgden, de noodzaak van hervormingen alleen maar onderstrepen.

De activisten bieden aan om een bijdrage aan de hervormingen te leveren en dringen er bij hun circa 15,5 miljoen landgenoten op aan hun voorbeeld na te volgen. Zij benadrukken dat ook het half miljoen partijleden die na augustus 1968 werden geroyeerd, in staat moet worden gesteld aan de hervormingen mee te doen. In augustus 1968 vielen de legers van de Warschaupactlanden Tsjechoslowakije binnen en kwam op wrede wijze een einde aan de Praagse Lente.

Zeldzaam voorbeeld

Het document werd aan Associated Press toegezonden door Cestmir Cisar, in 1968 een vooraanstaand activist en indertijd kandidaat voor de opvolging van president Antonin Novotny.

Behalve door Cisar is het document onder anderen ondertekend door Josef Spacek, oud-partijideoloog; Jiri Hajek, oud-minister van buitenlandse zaken; Vladimir Kadlec, oud-minister van onderwijs; de weduwe van Josef Smrkovsky, indertijd een populair politicus; en de weduwe van Rudolf Slansky, een communistische leider die in de repressie onder Stalin in de jaren vijftig werd geëxecuteerd.

Het document is een zeldzaam voorbeeld van gezamenlijk optreden van actieve dissidenten en anderen van wie sinds hun royement door de partij nooit meer iets werd vernomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Hervormingspleidooi 43 Tsjechoslowaken

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken