Bekijk het origineel

Ouwehand wil rond 60 mensen ontslaan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ouwehand wil rond 60 mensen ontslaan

Inkrimping gevolg van verminderde export

2 minuten leestijd

KATWIJK — üuwehand's rederij en visverwerking BV in Katwijli heeft gisteren bij liet arbeidsbureau in Leiden collectief ontslag aangevraagd voor ongeveer zestig personeelsleden. Directeur Luc Ouwehand, die dit desgevraagd heeft bevestigd, geeft als reden voor de inkrimping een structureel verminderde vraag naar een aantal protïukten in onder andere ftalii,en de Bondsrepubliek Duitsland.

De sanering vindt plaats bij een van de vestigingen in Katwijk. De werkmaatschappijen van Ouwehand in IJmuiden en het Schotse Aberdeen blijven erbuiten. Ouwehand biedt werk aan ongeveer 700 mensen, van wie er ongeveer 330 bij de vestigingen in Katwijk werken. Gistermorgen is met de ondernemingsraad en de vakbonden over het collectieve ontslaggesproken, aldus Ouwehand.

Minder belangstelling
Voor een aantal produkten zoals dubbclgerookte en zilverharing bestaat in de Bondsrepubliek volgens Ouwehand minder belangstelling. Ook hebben negatieve publikaties. afgelopen najaar, in de Westduitse media over de haringworm de afzet geen goed gedaan. Gevolg daarvan, is dat er in de Bondsrepubliek tot de dag van vandaag geen diepgevroren haring mag worden ingevoerd, aldus Ouwehand.

Van een verminderde aanvoer van vis op de afslag als gevolg van de vangstbeperkingen in de Europese Gemeenschap, ondervindt het bedrijf slechts weinig last. De lagere koers van de dollar speelt het wel parten, onder meer bij de uitvoer van haringprodukten naar Griekenland. Door de lagere dollar kunnen Canadezen vóord.eliger leveren, aldus Ouwehand

Regeling

Tot 1 januari konden visverwerkende bedrijven met toestemming van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid gebruik maken van de zogenaamde O-urenregeling om onderbezetting op te vangen, waarbij het Werkloosheidsfonds een deel van de loonkosten overnam. Het ministerie geeft nu geen toestemming meer voor het gebruiken van deze regeling, omdat er sprake is van een structurele overcapaciteit in de visverwérkende industrie.

Het Produktschap voor Vis en Visprodukten sprak eind vorig jaar de verwachting uit dat als gevolg van déze gewijzigde opstelling een groot aantal bedrijven zijn arbeidsplaatsen zal inkrimpen. Het schap schatte eind november dat er in de visverwerkende industrie en handel de komende tijd 1500 van de ongeveer 5000 arbeidsplaatsen op de tocht staan. Luc Ouwehand beaamt dat bij een aantal kleinere bedrijven al ontslagen zijn' gevallen. Ook in de platvis-verwerkende industrie is het volgens hem onontkoombaar dat een aantal bedrijven zal afvallen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Ouwehand wil rond 60 mensen ontslaan

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken