Bekijk het origineel

Vormingsinstituut in Genemuiden geopend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vormingsinstituut in Genemuiden geopend

Burgemeester onthult naambord

3 minuten leestijd

GENEMUIDEN - Door het onthullen van een naambord aan de voorgevel heeft burgemeester J. P. M. Rietkerk gistermiddag de nieuwe vestiging van het vormingsinstituut "Ora et Labora" officieel geopend.

Het instituut, dat uitgaat van de Stichting voor christelijk onderwijs op reformatorische grondslag voor Staphorst en omstreken, is ondergebracht in het voormalige kantoorpand van Edel-tapijt BV aan de Fabrieksstraat. Voorafgaand aan deze officiële handeling was er een openingsbijeenkomst in het hervormde wijkgebouw.

Deze bijeenkomst werd geopend door voorzitter K. Russcher. De voorzitter van de landelijke stichting voor christelijk vormingswerk en oud-burgemeester van Gencmuiden, G. van den Berg, memoreerde in een openingsrede het feit dat er in 1976 reeds een aanvraag was ingediend om te komen tot een dependance in Genemuiden.

Helaas werd het enthousiasme destijds niet beloond. De rijksoverheid wenste niet akkoord te gaan en langzatnerhand kwam de zaak stil te liggen. Na de komst van burgemeester Van den Berg werd de draad echter weer opgenomen. Mede door een duidelijker beleid van de gemeente kwamen er steeds meer jongeren op het vormingsinstituut in Staphorst terecht. Zoveel zelfs, dat het bestuur weer serieus en hard is gaan werken aan plannen om te komen tot een vestiging in Genemuiden, wat thans werkelijkheid is geworden. Van den Berg besloot zijn rede met de wens uit te spreken dat er op het instituut "Ora- et Labora" biddend gewerkt mag worden.

Leerplichtwet

Na een korte pauze werd vervolgens nog door een viertal sprekers het woord gevoerd. Burgemeester Rietkerk benadrukte dat er voor de gemeentelijke overheid geen directe taak ligt voor het realiseren van vormingswerk. Dat nam overigens niet weg, dat hij verheugd was dat er nu een stevig stuk vormingswerk in de gemeente een plaats kreeg.

Een van de plaatselijke hervormde predikanten, ds. C. M. Visser, had wel een heel bijzondere reden om op persoonlijke titel een enkel woord te spreken. Hij nam twaalf jaar geleden reeds deel aan de besprekingen om tot de aanvraag van een nevenvestiging te komen. Ds. Visser was in die periode directeur van het vormingsinstituut te Staphorst. Naar de ouders toe wees hij erop dat het enerzijds een plicht is de overheid te gehoorzamen, ook in de regelgeving van de leerplichtwet. Anderzijds adviseerde hij de ouders: „Maak voor uw kinderen gebruik van de geboden onderwijsmogelijkheden".

Met de opening van de nevenvestiging van "Ora et Labora" heeft Genemuiden sinds het verdwijnen van de VGLO-school aan het eind van de jaren zestig voor het eerst weer een vorm van voortgezet onderwijs binnen de gemeentegrenzen.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Vormingsinstituut in Genemuiden geopend

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken