Bekijk het origineel

Maccovius

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Maccovius

2 minuten leestijd

In het RD van 4 maart 1988 kan 'men lezen hoe ds. Harinck over Maccovius dacht en dit was dan ook vernietigend! Maar wat zegt Comrie ervan in zijn brief over de rechtvaardigmaking des zondaars, pagina 35 v.v. Hij schrijft: „Maccovius, de Poolsche edelman, één van de subtielste disputanten van zijn tijd tegen de Socinianen en Jezuïeten, nadat hij onder Keckermann te Danzig gestudeerd en verscheidene academiën bezocht had, werd eindelijk te Franeker beroepen tot professor theologiae vanwege zijn zonderlinge begaafdheid, godvruchtigheid en vermogen om de tegensprekers, daar het toen niet aan ontbrak, den mond te stoppen.

De Schotse godgeleerde Balcangval zegt in zijn brieven, dat er maar twee waren die enige schijn hadden en dat het jammer was zulk een geleerd man daarover voor zulk een concilie te roepen. Lubbertus ontkende dat hij Maccovius' beschuldiger was, waarom hij van de praeses Bogerman die toen te Leeuwarden predikant was en het geheim van alles wist, benevens van de scriba Festus Hommius, die mede van alles kundig was, zeer hartelijk over zulk liegen voor God en de vergadering bestraft!"

Maccovius werd in alles rechtzinnig bevonden tot beschaming van Lubbertus. En de gehele synode heeft hem openlijk erkend. Ook ds. G. H. Kerstens dogmatiek oordeelt wel een beetje anders over Maccovius als ds. Harinck! Begrijpelijk, Maccovius past niet in het straatje van ds. Harinck.

J. van Belzen Klaproosstraat 30 4341 JV Arnemuiden

Met belangstelling las ik het artikel in de krant van zaterdag 5 maart over het 70-jarige NCOV. Al snel veranderde belangstelling in verbazing. Verbazing die tot ongekende hoogte stijgt als ik lees dat uw verslaggeefster schrijft dat een samenwerking tussen werkgevers en werknemers vroeger wel mogelijk was, maar „tegenwoordig moeilijk voor te stellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 maart 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Maccovius

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 maart 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken