Bekijk het origineel

Weinig kansen voor langdurig werklozen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Weinig kansen voor langdurig werklozen

Op arbeidsmarkt is ervaring vereist

3 minuten leestijd

BUSSUM — Mensen die al vanaf het begin van de jaren '80 werkloos zijn hebben vfeinig uitzicht op het vinden van werk. Tot deze conclusie kwam minister De Koning (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gisteren op een conferentie over langdurige werkloosheid. „De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kans dat wij erin zullen slagen deze mensen aan een baan te helpen, vrij gering is".

De bewindsman baseerde zich hierbij onder meer op een onderzoel van het OESO, dat verband legt tussen economische crises en werkloosheid. Blijkens dit onderzoek blijft de werkloosheid na zo'n crisis hangen op een tweemaal zo hoog niveau als voor die tijd. In Nederland steeg het aantal werklozen na de economische crisis in \m) en 1981 explosief. Tot '86 was er sprake van een daling, sindsdien stabiliseert het werkloosheidscijfer zich volgens De Koning echter tussen de 650.000 en 700.000. Dit betekent meer dan een verdubbeling van de gemiddelde werkloosheid in de jaren 70.

De groep langdurig werklozen (langer dan 3 jaar) is volgens De Koning sinds 1986 rond de 150.000 personen groot. Op de arbeidsmarkt zijn zij niet gewenst omdat ze niet aan de vraag naar recente werkervaring en scholing kunnen voldoen. Ook bij toenemende werkgelegenheid nam het aantal langdurig werklozen niet af.

Combineren

De Koning vindt het een aantrekkelijke gedachte om succesvolle elementen van bestaande loonkostensubsidieregelingen (waaronder de wetVermeend/Moor) in een regeling te combineren. Deze subsidieregelingen verlagen de arbeidskosten voor de werkgever en zouden het aannemen van langdurig werklozen aantrekkelijk moeten maken. In de praktijk blijkt nu dat vooral de kleine bedrijven gebruik maken van deze regeling. De gecombineerde regeling zou moeten gelden voor mensen die langer dan een jaar werkloos zijn. Bovendien zou de subsidie naarmate de werkloosheid langer duurt, hoger moeten worden, omdat anders uitsluitend de minst langdurig werklozen ervan profiteren. J. Tilbusscher, schrijver van het boekje "Een sluitende aanpak" dat gisteren aan minister De Koning werd aangeboden, constateerde dat er een „vierde golf" in de behandeling van langdurige werkloosheid in aantocht is. Deze vierde golf zal bestaan uit het scheppen van extra werk.

Ook de heroriënteringsgesprekken, die in samenwerking tussen gewestelijk arbeidsbureau en gemeentelijke sociale dienst met de langdurig werklozen gevoerd worden, kunnen echter niet garanderen dat er een betaalde baan volgt. „We kunnen het structurele tekort aan banen niet blijven negeren. Om de aanpak sluitend te maken en de heroriënteringsoperatie niet voor velen tot een bron van nieuwe frustraties te laten verworden, is meer nodig. Er is extra werk nodig", aldus Tilbusscher.

Mevrouw L. Rasing, consulente van de Gelderse Stuurgroep Werkloosheid, uitte kritiek op het Jeugdwerkgarantieplan (JWG) van minister De Koning. Deze maatregel biedt, evenals de al in werking getreden Tijdelijke voorziening JWG, jongeren weinig uitzicht op een vaste en volwaardige baan. Via deze voorziening hebben inmiddels ruim vierduizend jongeren tijdelijk werk bij gemeenten gevonden, maar de kans is niet groot dat zij door deze ervaring eerder een vaste baan vinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 19 Pagina's

Weinig kansen voor langdurig werklozen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 19 Pagina's

PDF Bekijken