Bekijk het origineel

Marechaussee op cocahandel betrapt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Marechaussee op cocahandel betrapt

Man liet handelaars op douanegebied toe

2 minuten leestijd

SCHIPHOL - De 30-jarige W. J. D. uit Nieuw-Vennep, een op Schiphol werkzaam lid van de Koninklijke Marechaussee, wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de'smokkel van 22 kilo cocaïne. De man is maandag gearresteerd. Het ministerie van defensie deelde dit gisteren mee.

Er zijn in deze zaak in totaal acht mensen gearresteerd. De (voorlopig) laatste verdachte werd gistermorgen in Amsterdam opgepakt. Woordvoerder R. Hirs van de Rijkspolitie dienst luchtvaart op Schiphol zei in een nadere toelichting meer arrestaties niet uit te sluiten.

Het is volgens Hirs de eerste keer dat een lid van de Koninklijke Marechaussee wordt verdacht van cocaïnesmokkel. Op Schiphol werden eerder wel KLM-employées wegens deelname aan dergelijke handel gearresteerd.

De aanhouding van de marechaussee en de zeven andere verdachten is het gevolg van een sedert begin dit jaar lopend onderzoek, dat voortkomt uit een andere drugszaak op de luchthaven. Hirs wilde hierover niet meer kwijt dan dat de Koninklijke Marechaussee, de douane en de RP dienst luchtvaart op Schiphol bij dit uitgebreide onderzoek samenwerkten.

Het onderzoek bracht aan het licht dat er een 'lek' zat bij de toegangscontrole tot het douaneterrein op Schiphol. De verdenking ging uit naar de 30-jarige marechaussee uit Nieuw-Vennep.,

Hij liep maandag tegen de lamp. De marechaussee stond de andere verdachte, de 30-jarige M. van de W., een autospuiter uit Nieuwkoop, toe om partij cocaïne die vanuit Columbia via Curasao naar Schiphol werd getransporteerd, op te halen uit een zogenoemde bagagelocker op het douaneterrein. De waarde van de partij bedraagt circa 2,2 miljoen gulden. Beiden werden gearresteerd. Bij de 'afhaler' thuis werd later op de dag nog eens 2,5 kilo aan andere hard drugs gevonden.

Hirs wilde gisteren „in het belang van het onderzoek" niet verklaren of de marechaussee mogelijk eerder als 'lek' heeft gefungeerd. De man zit vast en wordt verhoord, aldus het commentaar. Er zijn volgens de RPwoordvoerder geen aanwijzingen dat nog meer leden van de Marechaussee op Schiphol bij de zaak zijn betrokken.

De andere zes arrestaties gebeurden onder meer in een hotel in Amsterdam, waar maandag de 32-jarige Columbiaan F. I. P. M. werd gearresteerd. In woningen in de hoofdstad werden nog vier Amsterdammers (van 34 tot 44 jaari aangehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Marechaussee op cocahandel betrapt

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken