Bekijk het origineel

Franse premier bepleit vervroegde verkiezingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Franse premier bepleit vervroegde verkiezingen

Rocard wil parlementaire meerderheid

2 minuten leestijd

PARIJS - De nieuwe premier van Frankrijk, Michel Rocard, heeft gisteren gepleit voor het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Na afloop van de eerste kabinetszitting van de nieuwe, socialistische regering zei Rocard dat hij voorstander is van ontbinding van het parlement, waarin de conservatieve partijen de meerderheid hebben. „Frankrijk heeft behoefte aan duidelijkheid", zo zei de kersverse premier.

Rocard, die afgelopen dinsdag de conservatieve premier Jacques Chirac opvolgde, zei dat president Mitterrand nog niet besloten heeft of hij het parlement zal ontbinden. Volgens de premier, die donderdag een socialistisch kabinet met een liberaal randje presenteerde, heeft de nieuwe regering een parlementaire meerderheid nodig om zich bezig te kunnen houden met belangrijke problemen, zoals de wapenbeheersing en de vorming van een Verenigd Europa.

„Dat is niet mogelijk met een regering die van de ene op de andere dag zijn meerderheid kan verliezen", aldus Rocard, die tot premier werd benoemd nadat Chirac het in de presidentsverkiezingen had moeten afleggen tegen Mitterrand. derhoud had met de vroegere president Valéry Giscard d'Estaing, het overleg over de mogelijke ontbinding van de Assemblee Nationale vanochtend zou afronden. „Als wij het niet ontbinden, wil dat zeggen dat de Franse regering niet over een meerderheid beschikt. Dat strookt niet met de belangen van Frankrijk, zijn internationale reputatie en vooral niet met de geest van de Vijfde Republiek", aldus Rocard.

Volgens de premier maakt de weigering van politici uit het politieke midden in te gaan op de uitnodiging van Mitterrand met de socialisten samen te werken vervroegde verkiezingen nodig. Mitterrand, die afgelopen zondag voor een tweede ambtstermijn van zeven jaar werd gekozen, had de als gematigd bekend staande Rocard tot premier benoemd in de hoop dat enkele politici uit de voormalige regeringscoalitie van Chiracs neo-gaullistische RPR en de centrum rechtse UDF tot het nieuwe kabinet zouden toetreden. Rocard slaagde er echter niet in vooraanstaande politici uit het politieke midden over te halen in zijn kabinet zitting te nemen. Politieke waarnemers leidden uit de samenstelling van het nieuwe kabinet, waarin de socialisten alle sleutelposten bezetten, af dat de socialisten op nieuwe verkiezingen aansturen. Volgens de opiniepeilingen hebben de socialisten veel kans de meerderheid in het parlement te heroveren, als er nu verkiezingen worden gehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Franse premier bepleit vervroegde verkiezingen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken